Składniki:
- 45 dag kiełbasy zwyczajnej
- 6 łyżek masła
- 70 dag ziemniaków
- cebula
- ½ szkl selera naciowego
- ½ szkl posiekanych ogórków konserwowych
- ¼ szkl zalewy octowej z ogórków konserwowych
- łyżka cukru
- ½ łyżeczki nasion kminku
- ½ łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
- posiekana natka pietruszki
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Wówczas kiełbasę wyjąć a na taj samej patelni rozgrzać 3 łyżki masła.
Wrzucić ziemniaki pokrojone w plastry.
Delikatnie obracać aż ziemniaki pokryją się całe tłuszczem.
Następnie dodać plasterki cebuli i smażyć, aż się zeszklą.
Dodać posiekany seler, ogórki i kiełbasę.
Do zalewy z ogórków dodać kminek, cukier oraz musztardę.
Dokładnie wymieszać i wylać na ziemniaki i cebulę.
Gotować pod przykryciem około 25 minut.
Przed podaniem doprawić do smaku solą oraz pieprzem i udekorować posiekaną natką pietruszki.