Przepis jest doskonały na przyrządzenia dużego karpia, który ma „mułowy” posmak.
Składniki:
– filet z karpia około 1 kg
– 2 ząbki czosnku
– ½ łyżeczki proszku chilli
– puszka pomidorów (lub 3 duże pomidory obrane ze skórki i posiekane)
– ½ łyżeczki oregano
– sól, pieprz
– 2 łyżki soku z cytryny
– mąka do panierowania
– olej do smażenia
Wykonanie:
Filet z karpia kroimy na paski o szerokości 4-5 cm. Przeprawiamy sola i pieprzem, panierujemy w mące i podsmażamy przez chwilę na oleju. Po czy odwracamy filety i smażymy z drugiej strony.
W miseczce mieszamy drobno posiekane pomidory, chilli, oregano, wyciśnięty czosnek i sok z cytryny.
Układamy podsmażonego karpia w brytfance, zalewamy przygotowanym sosem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Podawać z sałatką, ryżem lub bagietką. Białe wytrawne wino będzie doskonałym dodatkiem do tego dania.