Ale długa nazwa….
Składniki:
- 6 dużych filetów z ryby masłowej
Na glazurę:
- 1 łyżka płatków z suszonych papryczek chilli
- 110 g cukru trzcinowego (w miarę jasnego)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- woda
Wykonanie:
Przygotowanie glazury: wszystkie składniki wraz z niewielką (tak, aby cukier zdołał się rozpuścić) ilością wody umieść w małym rondelku, gotuj do momentu, kiedy sos zacznie gęstnieć wtedy zdejmij z ognia.
Umieść filety na posmarowanej olejem płaskiej brytfance umieść w bardzo nagrzanym piekarniku a najlepiej pod grillem w piekarniku, jeśli taki jest. Piec przez około 5 minut (pod grillem 2 minuty). Delikatnie obróć rybę i piec przez następne kilka minut.
Posmaruj rybę przygotowana glazurą i piec dalej aż glazura zacznie karmelizować.
Ryba powinna pozostawać soczysta w środku.