Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowana ryba masłowa z glazurą ze słodkiego chilli

Ale długa nazwa….
 

Składniki:

  • 6 dużych filetów z ryby masłowej

Na glazurę:

  • 1 łyżka płatków z suszonych papryczek chilli
  • 110 g cukru trzcinowego (w miarę jasnego)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • woda

Wykonanie:
Przygotowanie glazury: wszystkie składniki wraz z niewielką (tak, aby cukier zdołał się rozpuścić) ilością wody umieść w małym rondelku, gotuj do momentu, kiedy sos zacznie gęstnieć wtedy zdejmij z ognia.
Umieść filety na posmarowanej olejem płaskiej brytfance umieść w bardzo nagrzanym piekarniku a najlepiej pod grillem w piekarniku, jeśli taki jest. Piec przez około 5 minut (pod grillem 2 minuty). Delikatnie obróć rybę i piec przez następne kilka minut.
Posmaruj rybę przygotowana glazurą i piec dalej aż glazura zacznie karmelizować.
Ryba powinna pozostawać soczysta w środku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *