Składniki:
• dorodny kawałek karkówki
• czosnek 4-5 ząbków
• sproszkowana słodka czerwona papryka
• sól kamienna
• pieprz czerwony (lub czarny)
• kimnek
• oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Sól, paprykę, zmielony kminek (ale tylko odrobinę, chyba, że ktoś bardzo lubi), pieprz i wyciśnięty przez praskę czosnek łączymy w miseczce.
Karkówkę kroimy na plastry ok. 1,5 cm grubości.
Każdy kawałek smarujemy oliwą z oliwek (najlepiej pędzlem) i posypujemy przyprawami. Układamy w naczyniu, przykrywamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
Pieczemy na grillu.
Podawać z musztardą albo różnymi sosami oraz pieczonymi ziemniakami.
W miejscu karkówki pojawić się może boczek, kurczak lub indyk, ale tylko pod warunkiem dodanie białego wina, bo inaczej będą suche.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql
1 comment for “Karkówka z grilla”