Składniki:
- 1 kg karkówki bez kości
- 1 kg pieczarek
- 4 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- pieprz i sól
- 400 ml słodkiej śmietany 30%
Produkty Kamis:
- 3 łyżeczki przyprawy do grilla
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano,
Sposób przygotowania:
Karkówkę kroimy na plastry grubości 0,5-1cm, obsypujemy przyprawą do grilla, odstawiamy na 15 minut. W tym czasie umyte pieczarki i obrane cebule kroimy na pół plastry. Karkówkę smażymy chwilę na oleju, tak by tylko lekko się zarumieniła.
Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy 1/3 pieczarek i połowę cebuli, lekko solimy i pieprzymy, następnie kładziemy warstwę karkówki, na nią wyciskamy 2 ząbki czosnku i posypujemy ziołami. Następnie czynność powtarzamy: pieczarki, cebula, karkówka czosnek i zioła. Wierzch zasypujemy pozostałymi pieczarkami i zalewamy śmietaną.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 1,5 godziny.
W między czasie lekko uciskamy pieczarki, aby pokryły się śmietaną.
Potem wystarczy ugotować ziemniaczki lub kaszę, przygotować suróweczkę i zajadać się.
Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: Danutę
1 comment for “Karkówka w śmietanie”