Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karczek pieczony z małymi cebulkami

Karczek wieprzowy jest doskonałym mięsem do pieczenia, można go przyżądzić na wiele sposobów ja podaję jeden z nich.

Składniki:


– Karczek wieprzowy z tucznika bez kości /ok. 1,7 kg /
– Małe cebulki 0.5 kg
– Czosnek 2 główki
– Oliwa z oliwek
– Wegeta
– Sproszkowana ostra papryka

Wykonanie:
Oczyszczony karczek nacinamy ostrym nożem do połowy grubości mięsa co 2 cm tak aby powstały „kieszenie” do których włożymy cebulki.

Marynata: obrany czosnek przeciskamy dokładnie przez wyciskacz do małej miseczki, dodajemy wegetę wedetę ostrą paprykę i dwie łyżki oliwy. Wszystko razem rozcieramy łyżką aż powstanie pasta. Ponacinany karczek dokładnie nacieramy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godz.

Żaroodporne naczynie (z przykrywką) smarujemy oliwą i wkładamy karczek, do powstałych „kieszeni” wkładamy małe cebulki jak najgłębiej się da, z wierzchu mięsa usuwamy nadmiar marynaty żeby się nie przypaliła podczas zapiekania bo potrawa nabierze goryczki. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni z użyciem górnej grzałki i opiekacza, wstawiamy karczek na ok. 15 min żeby się lekko zrumienił.
Po zapieczeniu podlewamy mięso wodą do 1/3 wysokości nakrywamy pokrywką i pieczmy w temp. 180-190 stopni 2.5 godz.
W międzyczasie obieramy małe ziemniaczki smarujemy oliwą, posypujemy wegetą i szczyptą ziół prowansalskich. Każdy ziemniak zawijamy w folie aluminiową /w cukierka/ i wkładamy do piekarnika. Ziemniaczki powinny piec się ok. godziny podajemy w foli wraz porcjami mięsa podzielonymi zgodnie z nacięciami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *