Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapusta włoska w beszamelu.

Składniki:

kapusta8ph.jpg
• 60 dag kapusty włoskiej
• sól
• cukier
• tłuszcz
• 1 łyżka mąki
• 1 i 1/2 szklanki mleka
• 1/2 szklanki śmietany
• 1 jajko
• 5 dag sera podpuszczkowego
• bułka tarta

Sposób przyrządzenia:
Kapustę oczyścić i pokroić w kostkę. Ugotować w osolonej wodzie z odrobiną cukru i odcedzić. Stopić część tłuszczu, wymieszać mąkę, rozprowadzić mlekiem i śmietaną, zagotować, przyprawić do smaku solą i gałką muszkatołową i cukrem. Sos zestawić z ognia i wbić do niego jajko, energicznie wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Kapustę wymieszać z sosem, przelożyć do półmiska i posypać startym serem oraz bułką tartą. Polać delikatnie tłuszczem np. olejem albo rozpuszczonym masłem. Zapiekac do momentu az ser zacznie się rumienić.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)

1 comment for “Kapusta włoska w beszamelu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *