Przepisy na znakomite świąteczne wypieki. Dziś przepis na jogurtową babkę Wielkanocną. Lista zakupów: mąka, jogurt naturalny, jajka i cukier waniliowy.
Składniki:
- 4 jajka
- 25 dag jogurtu naturalnego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 20 dag cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 125 ml oleju
- 45 dag mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
-
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.Następnie do jajek wsypać cukier oraz cukier waniliowy.Całość dokładnie utrzeć na puszystą masę.Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo olej.Gdy składniki się połączą dodać jogurt naturalny oraz skórkę startą z cytryny.Delikatnie przemieszać po czym wsypywać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia.Dokładnie wymieszać.Gotowe ciasto przelać do formy.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec około 1 godziny.
Liczba porcji: 8