Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajka sadzone po sycylijsku

 

Składniki:

  • 10 jajek
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula, rozdrobniona wg upodobań
  • ½ szklanki oliwek bez pestek
  • 60 dkg pomidorów bez skórki pociętych w paski
  • 1 pęczek pociętej na paseczki bazylii
  • ¼ szklanki tartego ulubionego sera
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć mieszając aż lekko się zrumieni, dodać oliwki, całe lub pokrojone, pomidory, dusić razem mieszając przez 15 minut, przyprawić solą i pieprzem. W masie pomidorowej zrobić łyżką 10 „gniazd” na jajka. Do tak przygotowanych składników jajecznicy wybijać ostrożnie jajka aby żółtka się nie rozlały, przyprawić jajka, przykryć i podgrzewać do momentu aż białka się zestalą, a żółtka pozostaną płynne. Posypać serem i bazylią, podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *