Składniki:
- 6 jajek
- 1 łyżka masła
- ¼ szklanki śmietany
- pomidorki koktajlowe upieczone w piekarniku
- 4 przyrumienione plastry boczku
- tosty z pieczywa razowego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone pomidory przekroić na połówki, posolić i popieprzyć z umiarem. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C, na blaszce rozłożyć pomidory i piec je przez kilka minut. Boczek obsmażyć na patelni, obsączyć z nadmiaru tłuszczu, trzymać w cieple. Do miseczki wybić jajka, dodać sól, pieprz i śmietanę, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło wlać mieszankę z jajek i smażyć mieszając do uzyskania właściwej konsystencji. Jajecznice rozkładać na tosty, obok na talerzyku podać boczek i pomidory.
1 comment for “Jajecznica z boczkiem i pomidorami”