Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pieczone jabłka w białym winie. Do ich wykonania oprócz jabłek potrzebujesz: białego wina, migdałów, fig, miodu oraz wina.
Składniki:
- 4 duże jabłka
- 100 g suszonych fig
- 50 g migdałów
- 1 łyżka białego wytrawnego wina
- 1 szkl. miodu
- 1 łyżka masła
- ćwierć szkl. wody
- ćwierć szkl. białego wina
Sposób wykonania:
-
Obrane migdały wrzucić na rozgrzaną patelnię.Uprażyć je po czym dodać pokrojone figi.Skropić całość łyżką wina i wymieszać.Następnie jabłka umyć i ściąć z nich czubki.Miąższ delikatnie wydrążyć.Wypełnić je migdałami i figami.Przełożyć jabłka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.Natomiast do rondelka wlać wino oraz wodę.Wymieszać po czym dodać miód i masło.Trzymać na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia się składników (nie doprowadzić do zagotowania).Powstałym sosem zalać jabłka.Wstawić je do piekarnika i zapiekać około 20 minut.
Liczba porcji: 4