Składniki:
• cały indyk
• 25 dag wołowiny
• 25 dag wieprzowiny
• 2 średnie marchewki
• 2 małe pietruszki
• 2 łodygi selera naciowego
• 5 małych pieczarek
• mały por
• jabłko
• 2 małe cebule
• 4 ząbki czosnku
• mała czerwona papryka
• 3 plastry wędzonej szynki
• masło do wysmarowania formy
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Indyka posolić i natrzeć pieprzem.
Warzywa obrać i bardzo starannie umyć. Mięso oraz warzywa posolić. Indyka wypełnić wszystkimi składnikami (w całości) i zaszyć, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, obłożyć kawałkami masła i piec, co jakiś czas polewając powstałym sosem. Po upieczeniu usunąć nitkę, którą zaszyty był indyk, wyjąć nadzienie i ułożyć na półmisku wokół indyka. Podawać z borówkami lub owocami z kompotu.
1 comment for “Indyk nadziewany mięsem i warzywami”