Pyszne i sprawdzone przepisy znajdziesz tylko na pychotka.pl. Hummus przepisu Arlety to nasza dzisiejsza pozycja. Lista zakupów: ciecierzyca, czosnek, pasta tahini i oliwa z oliwek.
Składniki:
- 20 dag ciecierzycy
- 10 dag pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na całą noc.Następnego dnia wymienić wodę na świeżą i gotować ciecierzycę do miękkości na małym ogniu.Zajmie to mniej więcej 2 godziny.Po tym czasie ją odcedzić i odstawić do ostygnięcia.Wówczas dodać do niej pastę tahini oraz obrane ząbki czosnku, sok z cytryny oraz kumin.Całość dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą pastę.Gotową doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Przełożyć pastę do miseczki i skropić jeszcze oliwą z oliwek oraz oprószyć wędzoną papryką w proszku.
Liczba porcji: 4