Poszukujesz sprawdzonej zupy grzybowej na wigilijny stół. Idealne trafiłeś. Aby ją wykonać potrzebujesz: świeżych grzybów, marchewki, pietruszki i śmietany.
Składniki:
- 500 g świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki, koźlarze)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 1,5 l wody
- 1 listek laurowy
- 3 owoce jałowca
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany 18 proc.
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Marchewkę, seler i pietruszkę obrać po czym wrzucić do garnka.Wrzucić jeszcze listek laurowy i owoce jałowca po czym zalać całość wodą.Trzymać na ogniu około 20 minut.Po tym czasie całość przecedzić.Następnie obraną cebulę posiekać.Wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem.Lekko zeszklić p czym dodać oczyszczone grzyby pokrojone na mniejsze kawałki.Razem przesmażyć po czym zalać przecedzonym wcześniej wywarem.Gotować około 25 minut.Po tym czasie zabielić zupę śmietaną.Oprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4