Składniki:
- 4 gruszki
- szczypta cynamonu
- kilka goździków
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 8 łyżeczek konfitur
- 1/4kostki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 1 kieliszek miodu pitnego
- garść rodzynków
Sposób wykonania;
Do rondla wlać wodę, dodać goździki, cukier oraz cynamon, zagotować.
Wówczas dodać przekrojone na pół gruszki pozbawione gniazd nasiennych.
Trzymać na ogniu przez kilka minut po czym je odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Następnie w otwór po gnieździe nasiennym włożyć po łyżeczce konfitur.
Przełożyć gruszki na półmisek przecięciem do dołu i skropić je sokiem z cytryny.
Natomiast w rondelku rozpuścić cukier i cukier waniliowy po czym wymieszać je z kompotem z gruszek, miodem oraz kakao.
Gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu.
Wówczas zdjąć sos z ognia i dodać do niego 2 utarte żółtka, dokładnie wymieszać.
Ostygniętym sosem polać gruszki.