Składniki:
- 450 g łuskanego grochu
- 90 dag chudego boczku
- 3 marchewki
- łodyżka selera naciowego
- 4 pory
- 2 cebule
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 45 dag kiełbasek wieprzowych
Sposób wykonania:
Groch zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia odcedzić groch i zalać 6 szklankami świeżej wody.
Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości grochu około 1,5 godziny.
W między czasie do drugiego garnka wrzucić boczek, marchewkę, seler, pory, cebulę, tymianek oraz sól i pieprz do smaku.
Zalać całość wodą aby wszystkie składniki były przykryte i gotować na małym ogniu około 40 minut.
Po tym czasie wyjąć warzywa i przełożyć je do grochu a boczek pokroić w plastry, które rozłożyć na talerzach.
Zalać je warzywną zupą.
Do każdego talerza rozłożyć również ugotowane kiełbaski.