Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grochówka z kiełbasą

 

Składniki:

 

  • 450 g łuskanego grochu
  • 90 dag chudego boczku
  • 3 marchewki
  • łodyżka selera naciowego
  • 4 pory
  • 2 cebule
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 45 dag kiełbasek wieprzowych

Sposób wykonania:
Groch zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia odcedzić groch i zalać 6 szklankami świeżej wody.
Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości grochu około 1,5 godziny.
W między czasie do drugiego garnka wrzucić boczek, marchewkę, seler, pory, cebulę, tymianek oraz sól i pieprz do smaku.
Zalać całość wodą aby wszystkie składniki były przykryte i gotować na małym ogniu około 40 minut.
Po tym czasie wyjąć warzywa i przełożyć je do grochu a boczek pokroić w plastry, które rozłożyć na talerzach.
Zalać je warzywną zupą.
Do każdego talerza rozłożyć również ugotowane kiełbaski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *