Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 4 grube plastry wędzonego boczku
- 4 kwaśne jabłka
- ½ szklanki soku z winogron
- ½ kostki masła
- ¾ szklanki oleju
- 2 duże cebule
- sól, pieprz do smaku
- szczypta estragonu
- kilka agrestów
- kilka listków estragonu
Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka umyć, osączyć na papierowym ręczniku, podzielić na mniejsze porcje. Natrzeć solą, pieprzem i estragonem do smaku. Posmarować olejem i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Każdą porcję piersi z kurczaka owinąć plastrem boczku i spiąć wykałaczkami. Na foli aluminiowej rozłożyć, porcje piersi z kurczaka, obraną i pokrojoną, w piórka cebulę i umyte pokrojone w ósemki jabłka, podlać sokiem z winogron, olejem i posypać startym na tarce schłodzonym masłem, zawinąć folię. Piec na rozgrzanym ruszcie około 25-30 minut. Podawać na talerzu, udekorować agrestem i listkami estragonu.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna