Przedstawiamy wiele ciekawych i pysznych przepisów na potrawy z grilla. Dziś przepis na grillowaną pierś z indyka Urszuli. Przepis zawiera: pierś z indyka, oliwę z oliwek, czosnek, majeranek i tymianek.
Składniki:
- 1 pierś z indyka
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pierś z indyka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.Dodać do niej ocet balsamiczny oraz sos sojowy.Całość dokładnie wymieszać po czym dodać ostra oraz słodką paprykę, tymianek i majeranek.Ponownie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć piersi z indyka.Najlepiej wstawić na całą noc do lodówki, aby mięso dobrze przegryzło się z przyprawami.Następnego dnia kłaść mięso na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 4