Szybkie i oryginalne przepisy na zupy. Tym razem gęsty krem ziemniaczany przepisu Pawła. Do wykonani a tego przepisu potrzebujesz: ziemniaków, wędzonego boczku, marchewki, cebuli i czosnku.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 30 dag boczku wędzonego
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 1 l bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki kremówki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób wykonania:
-
Boczek pokroić w kostkę.Wrzucić do rozgrzanego rondelka i wytopić.Wówczas dodać obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Lekko przesmażyć po czym dodać obrane ziemniaki i marchewkę pokrojone w plastry.Jeszcze chwilę trzymać na ogniu po czym zalać całość bulionem.Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.Wówczas zdjąć rondelek z ognia.Dodać śmietankę kremówkę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą, pieprze, słodką oraz ostra papryką.Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
Liczba porcji: 4