Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pałki z kurczaka przepisu Henryka

Poszukujesz nowych przepisów na potrawy z kurczaka? Idealnie trafiłeś. Dziś pałki z kurczaka przepisu Henryka. Lista zakupów: pałki z kurczaka, oliwa z oliwek, musztarda, rozmaryn i tymianek. 
 

Składniki:

  • ½ kg pałek z kurczaka
  • 8 łyżek oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki curry
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Pałki z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej sok z cytryny oraz musztardę i dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać słodka oraz ostra paprykę i obrany czosnek przeciśnięty prze praskę.
    Wrzucić jeszcze tymianek, rozmaryn i curry.
    Dokładnie wymieszać i doprawić na koniec jeszcze solą oraz pieprzem.
    Powstała marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić je na całą noc do lodówki.
    Następnego dnia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1 godziny.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *