Poszukujesz nowych przepisów na potrawy z kurczaka? Idealnie trafiłeś. Dziś pałki z kurczaka przepisu Henryka. Lista zakupów: pałki z kurczaka, oliwa z oliwek, musztarda, rozmaryn i tymianek.
Składniki:
-
½ kg pałek z kurczaka
-
8 łyżek oliwy z oliwek
-
2 łyżeczki ostrej papryki
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżka soku z cytryny
-
2 łyżeczki curry
-
5 ząbków czosnku
-
kilka gałązek tymianku
-
1 łyżeczka rozmarynu
-
1 łyżeczka musztardy
-
sól
-
pieprz
Sposób wykonania:
-
Pałki z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.Dodać do niej sok z cytryny oraz musztardę i dokładnie wymieszać.Wówczas dodać słodka oraz ostra paprykę i obrany czosnek przeciśnięty prze praskę.Wrzucić jeszcze tymianek, rozmaryn i curry.Dokładnie wymieszać i doprawić na koniec jeszcze solą oraz pieprzem.Powstała marynatą dokładnie natrzeć mięso.Wstawić je na całą noc do lodówki.Następnego dnia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1 godziny.
Liczba porcji: 4