Składniki:
- 1 główka kapusty
- 1 kg ziemniaków
- 10 dkg pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- olej
Sposób przyrządzenia:
Kapustę sparzyć, oddzielić liście, włożyć do osolonego wrzątku na kilka minut. Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach, osączamy. Obieramy cebulę, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złocisty kolor, dodajemy pokrojone uprzednio oczyszczone pieczarki i razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy na jednolitą masę. Porcje farszu nakładamy na pojedyncze liście i formujemy gołąbki. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami gołąbki, zalewamy szklanką wody i zagotowujemy. Dusimy około 40 minut. Gotowe polewamy masłem lub ulubionym sosem grzybowym.