Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gofry Matyldy

Wypróbuj przepis na pyszne chrupiące gofry przepisu Matyldy. Aby je wykonać będziesz potrzebować: mąki, mleka, jajek i  oleju. 
 

Składniki:

  • 2 szkl mąki
  • 2 szkl mleka
  • 2 jaja
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
 

Sposób wykonania:

  1. Do miski wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Wlać do niej mleko oraz dodać żółtka.
    Wsypać jeszcze odrobinę cukru i wlać olej.
    Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.
    Wówczas dodać białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Z gotowego cista smażyć gofry w rozgrzanej gofrowmicy.
    Podawać polane miodem z ulubionymi owocami.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *