Pyszne faszerowane jajka, które idealnie sprawdzą się na Wielkanocnym stole. Do ich wykonania potrzebujesz: pieczarek, czosnku, majonezu i śmietany.
Składniki:
- 4 jajka
- 4 pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie.W między czasie obrać pieczarki i drobno posiekać.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Razem z pieczarkami wrzucić go na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.Całość przesmażyć po czym zdjąć z patelni do ostygnięcia.Następnie gotowe jajka odcedzić, obrać ze skorupek, a gdy ostygną przekroić wzdłuż na pół.Delikatnie wydrążyć żółtka, które rozetrzeć widelcem i wrzucić do pieczarek.Dodać jeszcze śmietanę oraz majonez.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałym farszem wypełnić białka jajek..Ułożyć na półmisku i udekorować według upodobań.
Liczba porcji: 4