Kolejny przepis na znakomite gofry. Tym razem o smaku czekoladowym. Do ich wykonania potrzebujesz: maślanki, mąki pszennej, kakaa i cukru.
Składniki:
- 450 g maślanki
- 120 g startej czekolady
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 55 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób wykonania:
-
Do dużej miski przesiać mąkę z dodatkiem soli, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej.Dodać jeszcze kakao oraz cukier, przemieszać.Następnie do drugiej miski wbić jajka.Dodać do nich masło, wanilię i maślankę.Dokładnie wymieszać.Wówczas połączyć suche składniki z mokrymi.Na koniec wrzucić jeszcze startą czekoladę.Z powstałego ciasta smażyć gofry.Podawać według upodobań np. z lodami lub polane sosem.
Liczba porcji: 4