Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Galaretka z jogurtu

Składniki:

  • 2 jogurty
  • 2 ½ łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • jagody do dekoracji
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
     

Sposób przyrządzenia:
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami  zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewać na wolnym ogniu. Mieszać, aż zawrze i odstawić . Na patelnię wsypać  połowę cukru i dodać posiekane orzechy, zrumienić i wyłożyć na talerz zwilżony wodą, gdy ostygną zmiażdżyć. Ostudzoną żelatynę dodać do jogurtu  wsypać pozostały cukier i cukier waniliowy, dokładnie zmiksować, dodać orzechy w karmelu, delikatnie wymieszać. Wyłożyć do szklanych kieliszków. Wstawić do lodówki. Gdy zastygnie na wierzchu rozłożyć jagody.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *