Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Galaretka karmelowa

Składniki:

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 ½ szklanki mleka
  • ½ laski wanilii
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki


    Sposób przyrządzenia:

    Żelatynę  namoczyć z kilkoma łyżkami  zimnej wody, jak napęcznieje podgrzewać na wolnym ogniu. Jak zacznie wrzeć odstawić i ostudzić. Na patelni zrumienić cukier, tak żeby się nie przepalił i dodać 3 łyżki  wody, gotować na małym ogniu, aż karmel się rozpuści, wystudzić. Mleko przegotować z cukrem i wanilią, wymieszać z karmelem, śmietanką i żelatyną. Tak przygotowany deser wyłożyć do szklanych salaterek i wstawić do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *