Składniki:
- 500 g wieprzowiny
- 2 marchewki
- pietruszka
- seler
- mały por
- sól
- pieprz
- 1 szkl. mrożonego groszku
- listek laurowy
- ziele angielki
- cytryna
- 4 łyżki żelatyny
Sposób wykonania:
- Mięso przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz pieprzem.
Zalać całość 2 litrami wody i doprowadzić do wrzenia
Trzymać na małym ogniu około 30 minut.
Po tym czasie dodać obraną i pokrojoną marchewkę, seler oraz pietruszkę.
Gotować do miękkości wszystkich składników.
Wówczas odsączyć z wywaru mięso i warzywa a wywar przecedzić.
Doprawić go do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Doprowadzić do wrzenia i dodać żelatynę.
W między czasie groszek blanszować a pora pokroić w krążki i sparzyć go wrzątkiem.
Warzywa ułożyć w miseczkach i zalać je bulionem.
Odstawić do stężenia galarety.