Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Francuskie ciasta na śniadanie

Składniki:

  • mrożone ciasto francuskie
  • 2 płaskie łyżki proszku budyniu waniliowego z cukrem
  • 1 szkl. mleka
  • kilka suszonych śliwek
  • 2 żółtka
  • całe jajko
  • ½ kostki masła
  • 2 łyżki płatków migdałowych

    Sposób wykonania:
    Śliwki zalać ciepłą wodą i je namoczyć.
    W między czasie przygotować budyń według opisu na opakowaniu po czym dodać do niego(ciepłego) kawałki masła oraz żółtka.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Z lekko rozmrożonego ciasta wyciąć krążki, które posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Na środku ułożyć po odrobinie kremu, ozdobić połówką śliwki po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 10 minut.
    Po około 5 minutach posypać jeszcze płatkami migdałowymi.
    Podawać ciepłe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *