Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
JolaParticipant
Znalaz³am przepis na twaróg z krowiego mleka:
1. Mleko pe³not³uste (3.25) podgrzaæ do temperatury letniej (palec w³o¿ony nie parzy)2. Rozbe³taæ ³y¿kê gêstej kwa¶nej (sour cream) ¶mietany z mlekiem
3. Nakryæ, odstawiæ w jak najcieplejsze miejsce na 2-3 dni
4. Kwa¶ne mleko podgrzaæ do 60°C (to znaczy palec trochê parzy, ale nie za bardzo…)
5. Przestudziæ, odcedziæ, odcisn±æ czy siê znajdzie na pok³adzie (sitko, kapelusz…)
Uwagi techniczne :
1. Im d³u¿ej mleko kwa¶ne stoi, tym i ser na koniec kwa¶niejszy
2. Im cieplejsze siê zsiad³e mleko odcedza tym ser chudszyJolaParticipant¦wietny pomys³.Do³±czam siê do pro¶by
JolaParticipantO,jej!Mój sposób,nie my¶la³am,¿e tyle osób go zna :ohmy: :ohmy: :ohmy:
JolaParticipantWielkie dzieki :laugh: wygl±da smaku¶nie 😛
JolaParticipantco to jest pieprz cytrynowy?Pierwsze s³yszê a lubiê nowo¶ci(dla mnie)
JolaParticipantMi³o mi,¿e jestescie.Dziêki wam nauczy³am siê czatowaæ.Ale fajnie.Do zobaczenia
JolaParticipantzrobi³am co¶ nowego :dry: .mia³am nie najlepsz± bia³± kie³basê, wiêc wyje³am j± z os³onek,doprawi³am:czosnek,majeranek .Wrzuci³am w to kawa³ki miêsa (ró¿ne resztki, ale chude) pokrojone jak na gulasz.Do wora ile siê zmie¶ci, bulion j.w i w szynkownicê Wysz³a pycha 😆 polecam.
JolaParticipantNo i mam problem-nigdy jeszcze nie próbowa³am takich rozmów.A co mi tam, spróbujê.Dziêki Anerite B)
JolaParticipantwielkie dziêki :laugh: za próbê, ale dalej ten sam problem :ohmy: .Przykro mi 😉 :dry:
JolaParticipantJa mam Termomix`a, Co prawda nie piecze, ale chleby i dro¿d¿owe wyrabia dobrze i prêdko (6-7 minut).Na dok³adkê,po 10-cio minutowych przygotowaniach, sam gotuje obiad,a ja siedzê na forum.Jak w tej chwili> 😛 😆
JolaParticipantDo³±czam sie.W ¿yciu tyle zielonego nie jad³am co na tej "miêsnej" diecie :blink: :blink:
JolaParticipantWielkie dziêki :rolleyes:
JolaParticipantJestem grubasem (chocia¿ ostatnio trochê schud³am) i wydaje mi siê,¿e tusza staje siê dopiero wtedy problemem gdy przeszkadza normalnie ¿yæ. Inaczej najlepiej j± polubiæ. 😛
Obiema rêkami podpisujê siê po zdaniem,¿e co cz³owiek to dieta.JolaParticipantCzyta³am,ale jestem pod kontrol± lekarsk± i u mnie sie ona sprawdza.
JolaParticipantJest to dieta bardzo podobna do diety Atkins`a.Jedyna ró¿nica to ograniczenie ilo¶ci bia³ka.Nie przestrzegam jej dok³adnie.Jem za ma³o jajek.Poprostu jem bardzo ma³o pieczywa,kasz, ziemniaków itp.Tak oko³o jednego du¿ego ziemniaka lub kromkê chleba (swojskiego) na [b]tydzieñ[/b].Poniewa¿ je siê rzeczy "tre¶ciwe" je siê coraz mniej. Wa¿ne,¿eby je¶æ wtedy i tylko wtedy kiedy naprawdê jeste¶my g³odni. Jem przewa¿nie miêsa i warzywa.Niestety nie potraiê ca³kowicie zrezygnowaæ ze s³odyczy.Wa¿ne rzeby jesæ je jak najrzadziej.Mój chlesterol ca³y czas jest w normie,a nie by³ ipoprawi³ siê jego sk³ad.Ba³am siê zaczynaj±c,bo jestem po usuniêciu pêcherzyka ¿ó³ciowego (3 lata),ale wszystko jest dobrze (sprawdzam).
Niestety nie umiem wklejaæ linków,wiec podajê adres ¶wietnej strony:
[b]www.waszak.pl[/b]. B) -
AuthorPosts