Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zuzanna Paprocka

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 38 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Gotowanie dla singli #46473
    Zuzanna Paprocka
    Participant

    [b]Anerite napisał:[/b]
    [quote]Dzoano i inni udzielajacy sie na Pychotce – coucous to NIE JEST kasza!!!
    Bledne pojecie o tym produkcie powstalo z blednego tlumaczenia z obcego jezyka. Jest to slowo wieloznaczne i od tlumacza zalezy wybor prawidlowego slowa. W tym przypadku uzyto niewlasciwego, pewnie dlatego, ze tlumacz nie znal sie na kulinariach, a wyglad couscousu mogl go zmylic.
    Kazda kasza to jest ziarno i trzeba je odpowiednio dlugo gotowac. Nie istnieje zadna kasza, zeby wystarczylo ja tylko zaparzyc, jak couscous. Najdrobniejsza jest kasza manna, nieporownanie drobniejsza od couscousu, a trzeba ja gotowac ok. 10 min. prawda? Couscous jest marokanskim makaronem wytwarzanym z semoliny (durum), czyli najlepszego gatunku maki. Kiedys, w dawnych czasach w kazdym domu couscous wytwarzaly recznie kobiety, a pewnie jeszcze i teraz w niektorych domach to robia, natomiast na skale przemyslowa wytwarza sie go fabrycznie. Dla scislosci – couscous pierwotnie zaczeto wytwarzac w Tunezji, dopiero potem w Marocco, ktore jak wiecie bylo dlugi czas pod protektoratem francuskim i couscous zagoscil automatycznie we Francji na dobre, a ze Marocco bylo b. slawne, Tunezja mniej, to przyjelo sie, ze couscous jest marokanski. A wiec, couscous jest niczym innym, jak suszonymi kluskami w ksztalcie kaszy, ale nia nie jest. Niestety w Polsce bledne pojecie sie przyjelo i wystepuje w kazdym portalu kulinarnym. To moze byc dla niektorych osob bardzo grozne, poniewaz nieswiadomie moga sobie bardzo zaszkodzic na zdrowiu. Sa ludzie, ktorzy choruja na zespol Crohna i kilka podobnych chorob przewodu pokarmowego i maczne potrawy dla nich sa wykluczone, poniewaz powoduja zaostrzenie choroby i wielkie bole. Jedzac couscous w przekonaniu, ze to kasza – bardzo sobie zaszkodza nie znajac przyczyny. Pewna osoba na innym forum, kiedy dowiedziala sie co to jest couscous – napisala, ze teraz wie, dlaczego jej matka tak choruje, kiedy go zje. Wiec powinniscie prostowac te bledne przekonania. Kto zna j. francuski albo angielski i czyta przepisy w tych jezykach to sie dowie, co to jest za produkt.

    Fragment z Wikipedii, w j. angielskim:
    Couscous is made ​​typically of durum wheat that is mixed with water and formed into small grains…

    tlumaczenie: couscous typowo jest robiony z maki durum (semoliny) mieszanej z woda i formowany w male ziarenka…

    W kuchni arabskiej couscous jest tez nazwa calej potrawy z dodatkiem mies, jarzyn, drobiu, owocow.[/quote]

    Berdzo dobrze powiedziane. Wiele ludzi zyje w przekonaniu ze to kasza warto zawsze zaznaczyc to to wlasciwie jest couscous.

    in reply to: kuchnia wloska #46141
    Zuzanna Paprocka
    Participant

    No tak ostry noz to cienkiego krojenia ale rozwalkowac to trzeba samemu porzadnie.

    in reply to: kuchnia wloska #46472
    Zuzanna Paprocka
    Participant

    No tak ostry noz to cienkiego krojenia ale rozwalkowac to trzeba samemu porzadnie.

    in reply to: kuchnia wloska #46132
    Zuzanna Paprocka
    Participant

    Nie wiedzialaam jak do dac nowy watke wiec swietdzilam ze zapytam tutja. Powiedzcie mi jak i czy wogole robicie makaron domowej roboty? Uwazacie ze do tego potrzebna jest specjalna maszynka?

    in reply to: kuchnia wloska #46463
    Zuzanna Paprocka
    Participant

    Nie wiedzialaam jak do dac nowy watke wiec swietdzilam ze zapytam tutja. Powiedzcie mi jak i czy wogole robicie makaron domowej roboty? Uwazacie ze do tego potrzebna jest specjalna maszynka?

    in reply to: Krewetki na ostro #46131
    Zuzanna Paprocka
    Participant

    A moze zna kots jeszcze jakis ciekawy przepis na krewetki?

    in reply to: Krewetki na ostro #46462
    Zuzanna Paprocka
    Participant

    A moze zna kots jeszcze jakis ciekawy przepis na krewetki?

    in reply to: Kuchnia Tajska. Krewetki #46121
    Zuzanna Paprocka
    Participant

    A mozecie powiedziec jak kupic dobre krewetki? Nie znam sie na tym za abrdzo.

    in reply to: Kuchnia Tajska. Krewetki #46452
    Zuzanna Paprocka
    Participant

    A mozecie powiedziec jak kupic dobre krewetki? Nie znam sie na tym za abrdzo.

    in reply to: Jeśli chodzi o Warszawe… #46120
    Zuzanna Paprocka
    Participant

    [b]zuzu300 napisał:[/b]
    [quote]Ja polecam Piony Poziomy. Zarezerwowałam miejsce z promocją przez fajny portal Stolikarnia.pl.
    Można zamówić sobie stolik w wybranej knajpie. Fajna stronka, korzystam czasami, gdy nie wiem, gdzie się udać ze znajomymi. Bardzo pomocna!![/quote]

    Hmmm no naprawde ciekawa ta stronka. Ja jak nie wiem tez gdzie sie wybrac to czasamami wchodze [url=http://www.groupon.pl/]na strone groupon.pl[/url] i tam czesto jest to ciekawego. Przede wszystkim tez jest w nizszej cenie wiec nie jest mi az tak bardzo szkoda pieniedzy. Nawyzej knajpa okaze sie do dupy.

    A tak wracajac do tematu to ja polecam Basilie na ursynowie, maja tam przepyszne zarcie.

    in reply to: Jeśli chodzi o Warszawe… #46451
    Zuzanna Paprocka
    Participant

    [b]zuzu300 napisał:[/b]
    [quote]Ja polecam Piony Poziomy. Zarezerwowałam miejsce z promocją przez fajny portal Stolikarnia.pl.
    Można zamówić sobie stolik w wybranej knajpie. Fajna stronka, korzystam czasami, gdy nie wiem, gdzie się udać ze znajomymi. Bardzo pomocna!![/quote]

    Hmmm no naprawde ciekawa ta stronka. Ja jak nie wiem tez gdzie sie wybrac to czasamami wchodze [url=http://www.groupon.pl/]na strone groupon.pl[/url] i tam czesto jest to ciekawego. Przede wszystkim tez jest w nizszej cenie wiec nie jest mi az tak bardzo szkoda pieniedzy. Nawyzej knajpa okaze sie do dupy.

    A tak wracajac do tematu to ja polecam Basilie na ursynowie, maja tam przepyszne zarcie.

    in reply to: Ryby #46118
    Zuzanna Paprocka
    Participant

    Panga to smieciowa ryba jest sztzcznie wychdoowana tylko do celow sprzedazowych.
    Jesli chodzi o lososia to tez go uwielbia, mozna go zrobic na 100tysiecy fantastycznych sposobow.

    in reply to: Ryby #46449
    Zuzanna Paprocka
    Participant

    Panga to smieciowa ryba jest sztzcznie wychdoowana tylko do celow sprzedazowych.
    Jesli chodzi o lososia to tez go uwielbia, mozna go zrobic na 100tysiecy fantastycznych sposobow.

    in reply to: Jaki toster wybrać? #46448
    Zuzanna Paprocka
    Participant

    Ja doradzam sprawdzic na ceneo. Tam mozesz latwo porownac ceny. a jesli i tak bedzie za drogo to poczekaj na [url=http://www.groupon.pl/]jakas oferte z Groupon[/url]. Tak soboiscie uwazam ze to nie jest za tak skomplikowany zakup i ze bedzie cos nie tak ja nie kupisz odpowiedniego tostera. To nie tak jak z piekanikiem ze bedzie ci palil wszystkie potrawy ktore tak wsadzisz. Jak kupisz toster i regulacja to zawsze mozesz skrecic temp. zeby tosty nie byly tak przypieczone. Dasz rade.

    in reply to: Jaki toster wybrać? #46117
    Zuzanna Paprocka
    Participant

    Ja doradzam sprawdzic na ceneo. Tam mozesz latwo porownac ceny. a jesli i tak bedzie za drogo to poczekaj na [url=http://www.groupon.pl/]jakas oferte z Groupon[/url]. Tak soboiscie uwazam ze to nie jest za tak skomplikowany zakup i ze bedzie cos nie tak ja nie kupisz odpowiedniego tostera. To nie tak jak z piekanikiem ze bedzie ci palil wszystkie potrawy ktore tak wsadzisz. Jak kupisz toster i regulacja to zawsze mozesz skrecic temp. zeby tosty nie byly tak przypieczone. Dasz rade.

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 38 total)