Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuchnia Tajska. Krewetki

Home Forums Działy Kuchnie Świata Kuchnia Tajska. Krewetki

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 26 total)
  • Author
    Posts
  • #46425
    Joanna Gracjan
    Participant

    Ostatnio byłam w Tajlandii, gdzie jadłam owoce morza. Bardzo polubiłam krewetki.

    http://www.seaplanet.pl
    to be fit to be healthy
    ____________________
    http://www.facebook.com/pages/SEAPLANET/166547910096398

    #46426
    Edyta Machnacz
    Participant

    :cheer: zazdroszczę pobytu w Tajlandii:), ja osobiście też bardzo lubię owoce morza ale nie miałam pojęcia , że wykorzystuje się je również w kuchni tajskiej:)
    wrzuć jakiś ciekawy przepisik:P

    #46430
    Grillcenter_pl
    Participant

    Oj krewetki to coś czego bardzo nie lubię,kiedyś nawet chciałem spróbować,ale bardzo odstraszył mnie ich wygląd.. Nie przepadam za nimi.

    #46440
    Joanna Gracjan
    Participant

    Smakowita wyobraź sobie, że krewetki są częstym składnikiem w kuchni tajskiej. W Tajlandii są farmy krewetkowe, które mają obowiązek kierowania się dobrą praktyką ochrony zwierząt, troską o środowisko naturalne (przyjazna dla środowiska technologia) oraz idei zdrowej i bezpiecznej żywności (nie stosuje się antybiotyków)
    A przepis na szybkie i zdrowe danie z krewetkami: oliwa, czosnek i krewetki podsmażone na patelni, do tego ugotowany makaron i parmezan. Smacznego 🙂

    #46441
    Joanna Gracjan
    Participant

    Grillcenter_pl, Jeżeli nigdy nie próbowałeś krewetek, to skąd wiesz, że ich nie lubisz?

    #46442
    Edyta Machnacz
    Participant

    ten przepis znam akurat, faktycznie prosty i przepyszny.
    Ale proszę o jakiś z kuchni tajskiej:P (oczywiście jeśli dysponujesz).

    A gdzie kupujesz krewetki?

    #46443
    Joanna Gracjan
    Participant

    Podaję przepis na krewetki w skorupkach z kuchni TAJSKIEJ:

    Krewetki w kokosowych skorupkach:

    * 24 surowe obrane krewetki
    * 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
    * 3/4 łyżeczki soli
    * 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    * 2 szklanki wiórków kokosowych
    * 3-4 białka
    * olej do głębokiego smażenia

    Za pomocą małego, bardzo ostrego noża natnij krewetki wzdłuż, uważając, aby nie rozkroić ich całkowicie. Delikatnie rozłóż każdą krewetkę (jak książkę) i lekko spłaszcz dłonią. Na jednym talerzu wymieszaj mąkę z solą i pieprzem kajeńskim. Na drugim talerzu lekko ubij białka. Na trzeci talerz wysyp wiórki. Krewetki zanurzaj najpierw w mące (nadmiar strząśnij), potem w białkach, na koniec w kokosie. Smaż minutę w oleju na złoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku.

    #46445
    Edyta Machnacz
    Participant

    W piotrze i Pawle?? o super! mam blisko:)

    #46450
    Joanna Gracjan
    Participant

    Życzę smacznego 🙂 Daj znać jak wyszło danie i czy smakowało 🙂

    Uparciuch :angry:

    #46452
    Zuzanna Paprocka
    Participant

    A mozecie powiedziec jak kupic dobre krewetki? Nie znam sie na tym za abrdzo.

    #46453
    Joanna Gracjan
    Participant

    Hej Zuzka, najbardziej popularne są krewetki w postaci mrożonej.

    Krewetki różnią się nie tylko kolorem, ale i wielkością. Ich rozmiar (i tym samym cenę) określa się liczbą krewetek mieszczących się w pół kilogramie. Krewetek olbrzymich (królewskich) „mieści się” 15-18 sztuk, dużych 25-30 sztuk, średnich 40-50 sztuk. Małych, zwanych szarymi, jest dużo więcej.

    Wszystkie krewetki, zarówno malutkie szare, jak i większe, są bogatym źródłem białka. Mięso np. szarych krewetek zawiera 19% białka i mniej niż 2% tłuszczu. Krewetki są niskokaloryczne: 100 g mięsa szarych krewetek dostarcza organizmowi zaledwie 87 kcal. Zawierają wiele cennych witamin z grupy B, oraz selen (jeden z głównych antyoksydantów), a także: miedź, magnez, potas i fosfor.

    Ja kupuję krewetki z firmy SEAPLANET, te krewetki pochodzą z Tajlandii, mają zbitą, jędrną strukturę mięsa,biały kolor po ugotowaniu,
    łagodny z lekkim słodkim posmakiem, duża zawartość wilgoci w mięsie
    łagodny zapach, który znika po ugotowaniu. Oprócz tego w Tajlandii są farmy krewetkowe, które mają obowiązek kierowania się dobrą praktyką ochrony zwierząt, troską o środowisko naturalne (przyjazna dla środowiska technologia) oraz idei zdrowej i bezpiecznej żywności (nie stosuje się antybiotyków.

    Jeżeli chcesz więcej poczytać na temat krewetek to wejdź na stronę SEAPLANET: http://www.seaplanet.pl lub znajdź ją na facebooku. Jest tam dużo fajnych przepisów i porad 🙂

    #46458
    joanna wesola
    Participant

    Jestem uzależniona od krewetek i mam w domu dość sporo przepisów z nimi więc jak znajdę chwilkę czasu to wrzucę kilka

    #46459
    Joanna Gracjan
    Participant

    Hej Dżoana, fajnie, że też lubisz krewetki. Pls, wrzuć jakiś fajny nowy przepis. Wejdź też na stronę seaplanet na facebooku. Są tam różne przepisy, może wykorzytasz jakiś 🙂

    #46460
    joanna wesola
    Participant

    Pozwole sobie napisac z głowy 🙂
    około 250g krewetek
    łyżeczka świezego imbiru
    2 ząbki czosnku
    papryczka chili
    cebula
    świeza kolendra
    odrobina kardamonu wedle uznania
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek

    Wszystko procz krewetek podsmażyć przez 5 min, dodac krewetki i trzymac na ogniu jeszcze 3 min. Pychotka
    Do takiej potrawy obowiazkowo ryz basmati

    #46461
    Joanna Gracjan
    Participant

    Ciekawy przepis. A te krewetki mieszasz z ryżem? Dodajesz jakiś sos?

    I skąd bierzesz świeży imbir???

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 26 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.