Home › Forums › Temat Specjalny › Walentynki i inne ważne dni. › Krewetki na ostro
- This topic has 10 replies, 6 voices, and was last updated 13 years, 1 month ago by
Kasia Ladna.
-
AuthorPosts
-
3 marca 2011 at 18:11 #46007
Michał Kwiatkowski
ParticipantWitam mam na imię Michał i jestem nowy na forum. Piszę tu bo potrzebuje pomocy. A mianowicie chciałbym przyrządzić dla mojej dziewczyny „Krewetki na ostro z szynką”. Danie jest bardzo proste, składa się z sosu i krewetek. O ile sos jest smaczny i ciekawy to mam problem z krewetkami. Wydaje mi się że są trochę „bez smaku”. Chodzi mi o to że smakują zwyczajnie, „nie mieszają” się z sosem, są tak jakby oddzielnie, sos swoje krewetki swoje.
Czy może mi ktoś coś doradzić odnośnie przyrządzania krewetek, tak aby miały więcej smaku i lepiej komponowały się z sosem?
Przepis na danie:
24 duże krewetki,4 pomidory,4 plastry szynki,6 młodych cebulek,1/2 peczka pietruszki,1 łyżeczka chili w proszku, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek, pieprz, sól.SOS. Obierz i posiekaj czosnek i cebule. Pomidory wrzuć na 30 sekund do gorącej wody i obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w paski. Rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek w patelni i zeszklij na niej cebulę. Dodaj szynkę i czosnek i smaż, mieszając kilka minut. Dodaj pomidory, chili i samż kolejne 4 minuty. Dopraw pieprzem i solą.
KREWETKI. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć na nią obrane krewetki. Smaż 2-3 minuty, aż się zarumienią. Pod koniec dodaj pieprzu. Podawaj krewetki wymieszane z sosem.
3 marca 2011 at 23:34 #46008Anerite
ParticipantPrzepis jest bardzo dobry, nic tu wiecej nie trzeba, tylko uwazaj, zeby nie smazyc krewetek za dlugo, bo beda gumowate. Przerwij smazenie jak tylko sie zarumienia. Krewetki podaje sie zawsze w calosci z dodatkami lub sosem, sol, pieprz wystarczy, sos dopelni smaku, chyba ze ktos robi nadzienie z krewetek i mieli je.
11 marca 2011 at 20:18 #46009Kasiaa
ParticipantSos musztardowy – doskonały na sezon grillowy
Skladniki
2 łyżki musztardy,
2 łyżki sosu ketchup,
4 łyżki umytej, posiekanej drobno naci pietruszki ze szczypiorkiem,
1/2 szkl. maślanki,
sól,
pieprz,
ostra sproszkowana papryka,
ocet owocowy.Musztardę rozetrzeć w miseczce z ketchupem i posiekaną zieleniną. Mieszając dodawać stopniowo maślankę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą sproszkowaną papryką i octem. Przyrządzony sos przed użyciem postawić w lodówce na ok. 30 min
Powodzenia!
2 listopada 2011 at 19:49 #46108Grillcenter_pl
ParticipantKrewetki z sosem musztardowym- napewno ciekawa propozycja,ale nie każdemu przypadnie do gustu,ja np nie lubie krewetek wiec w życiu bym tego nie zjadł.
2 listopada 2011 at 19:49 #46439Grillcenter_pl
ParticipantKrewetki z sosem musztardowym- napewno ciekawa propozycja,ale nie każdemu przypadnie do gustu,ja np nie lubie krewetek wiec w życiu bym tego nie zjadł.
18 listopada 2011 at 21:17 #46131Zuzanna Paprocka
ParticipantA moze zna kots jeszcze jakis ciekawy przepis na krewetki?
18 listopada 2011 at 21:17 #46462Zuzanna Paprocka
ParticipantA moze zna kots jeszcze jakis ciekawy przepis na krewetki?
14 stycznia 2012 at 18:04 #46165Grillcenter_pl
ParticipantNa forum widziałem krewetki po tajsku,więc możesz poszukać:) Z tym ze nie każdemu przypadną do gustu:)
Pozdrawiam Grillcenter.pl
14 stycznia 2012 at 18:04 #46496Grillcenter_pl
ParticipantNa forum widziałem krewetki po tajsku,więc możesz poszukać:) Z tym ze nie każdemu przypadną do gustu:)
Pozdrawiam Grillcenter.pl
24 stycznia 2012 at 14:07 #46188Kasia Ladna
ParticipantSpróbuj krewetki pomarynować w sosie zanim je przyrządzisz. Może wtedy nabiorą porządanego smaku!
24 stycznia 2012 at 14:07 #46519Kasia Ladna
ParticipantSpróbuj krewetki pomarynować w sosie zanim je przyrządzisz. Może wtedy nabiorą porządanego smaku!
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.