Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kasia

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 21 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: łatwe ciasteczka #43884
    Kasia
    Participant

    Upiek³am Twoje ciasteczka Anerite – s± pyszne w s³onej wersji te¿, mo¿na jeszcze zrobiæ do nich farsz z pieczarek i bêd± ¶wietne paszteciki, ciasto wychodzi bardzo delikatne i szybko sie je robi. Gazdzina.

    in reply to: Podhale #43872
    Kasia
    Participant

    Przepis na kwa¶nice znajdziesz Ewo w dziale z zupkami, naprawdê ³atwo siê j± gotuje i jeszcze ³atwiej po¿era.Najlepsza jest z kapusty kiszonej w³asnej roboty i wcale nie musisz mieæ ogromniastej beczki. Kiszê kapustê co roku w du¿ej kamionce odziedziczonej po babci potem przek³adam do s³oi i lekko pasteryzuje.Chyba na kazdym targu mo¿na kupiæ juz poszatkowan± kapuchê, s± te¿ gospodarstwa sprzedaj±ce to warzywo i szaatkujace na miejscu, przynajmniej wiesz co jesz i mo¿esz j± zaki¶ic po swojemu.Wasa Gazdzina.

    in reply to: łatwe ciasteczka #43868
    Kasia
    Participant

    Dziêki czytam przepis i biorê siê za pieczenie. Gazdzina.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43705
    Kasia
    Participant

    [b]Wo³owina po kowbojsku:[/b]

    70 dag. wo³owiny bez ko¶ci.
    8 ma³ych cebulek.
    str±k czerwonej papryki.
    marynata:
    0,5 szkl. ostrego keczupu.
    1/3 szkl. oliwy
    3 ³y¿ki magii.
    ³y¿ka tartego chrzanu.

    Wszystkie sk³adniki sosu ³±czymy ze sob±. Wo³woinê kroimy na plastry grubo¶ci 1,5 cm, a nastêpnie jak najd³u¿sze s³upki. Paprykê myjemy, kroimy na osiem czêsci. Nadziewamy miêso na szpadki, przebijaj±c kilkakrotnie ka¿dy pasek. Uk³adamy szasz³yki w naczyniu zalewamy marynat±. Po 2 godz. wyjmujemy. Na koñcu ka¿dej szpadki umieszczamy cebulkê lub paprykê.Pieczemy na grillu.

    Przepis zosta³ nades³any na Druga Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43703
    Kasia
    Participant

    [b]Kie³basa z morelami:[/b]

    75 dag. kie³basy np: toruñskiej.
    glazura:
    1 szkl. d¿emu morelowego.
    1 ³y¿ka soku z cytryny.

    D¿em w³o¿yæ do ma³ego rondelka podgrzaæ, przetrzeæ przez sito, po³±czyæ z sokiem z cytryny. Kie³basê podzieliæ na porcje ponacinaæ.. Piec na grilllu, w po³owie pieczenia posmarowacæglazur±. Mo¿na podawaæ z morelami z puszki.

    Przepis zosta³ na des³any na Drug± Edycje Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43697
    Kasia
    Participant

    [b]Yakitori:[/b]

    0,5 kg. piersi kurczaka.
    2 pêczki dymki.
    glazura:
    po æwieræ szkl. sake lub bia³ego wina i sosu sojowego.
    1 ³y¿ka cukru.
    ³y¿eczka sproszkowanego imbiru.

    Piersi kurczaka pokroiæ w kostkê o boku ok 3 cm.Na szpadki nadziewaæ na przemian kurczaka i dymkê pokrojon±. W miseczce wymieszaæ sk³adnki glazury. Szasz³yki piec na grillu, przewracaj±c i co pewien czas smaruj±c glazur±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzine.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43696
    Kasia
    Participant

    [b]Udka po hawajsku:[/b]

    6 udek.
    marynata:
    1/3 szkl. oleju.
    0,5 szkl. soku ananasowego.
    sól.
    glazura:
    po 0,5 szkl. d¿emu ananasowego i sosu sojowego.
    æwieræ szkl. soku ananasowego. ³y¿eczka ostrej musztardy.

    W misce mieszamy olej z sokiem ananasowym i sol±. Umyte udka wk³adamy do marynaty i odstawiamy. Przygotowujemy glazurê: ³±czymy d¿em ananasowy, sos sojowy, musztardê i sok ananasowy. Po 3 godz. wyjmujemy miêsoi pieczemy na grilu , smaruj±c glazur±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43694
    Kasia
    Participant

    [b]Szasz³yki z kurczaka i brzoskwiñ:[/b]

    75 dag. piersi kurczaka.
    puszka brzoskwiñ
    sól.
    marynata:
    æwieræ szkl. oleju.
    zalewa z brzoskwiñ.
    ³y¿ka przyprawy do piernika.
    3 ³y¿ki sosu sojowego.

    Miêso myjemy, suszymy, kroimy na kwadraty, oprószamy sol±. W miseczce mieszamy sk³adniki marynaty. solimy do smaku. Do marynaty wk³adamy kawa³ki kurczaka, wstawiamy do lodówki na 3 godz. Brzoskwinie dzielimy na cz±stki. Nabijamy na szpadki na przemian brzoskwinie i piersi wyjête z marynaty. Pieczemy na grilllu obracaj±c.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43693
    Kasia
    Participant

    [b]Skrzyde³ka po szatañsku[/b]:

    1 kg. skrzyde³ek kurzych.
    marynata:
    0,5 szkl. oliwy
    0,5 szkl. soku z cytryny.
    2 du¿e z±bki czosnku.
    po 2 ³y¿eczki sproszkowanej ostrej papryki, ¶wie¿o zmielonego pieprzu i soli.

    Skrzyde³ka umyæ osuszyæ i u³o¿yæ w p³askim naczyniu. Czosnek obraæ rozetrzeæ z sol± i wymieszaæ z pozosta³ymi sk³adnikami marynaty. Zalaæ ni± skrzyde³ka, przykryæ wstawiæ do lodówki na 24 godz. po wyjêciu z marynaty skrzyde³ka piec na grilllu, przewracaj±c od czasu do czasu i smaruj±c marynat±.

    Przepis zosta³ nades³any na Druga Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43692
    Kasia
    Participant

    [b]Kurczak tandoori:[/b]

    kurczak ok. 1,5 kg.
    2 ³y¿ki oleju.
    marynata:
    1 szkl. gêstego jogurtu naturalnego.
    0,5 szkl. soku z cytryny.
    1 ³y¿ka mielonej papryki.
    1 ³y¿ka przeci¶niêtego przez praskê czosnku.
    1 ³y¿ka sproszkowanego imbiru.
    1,5 ³y¿eczki zmielonego kminku.
    ³y¿eczka kurkumy.
    po pó³ ³y¿eczki zmielonego kardamonu i pieprzu.
    sól.

    W miseczce dok³adnie wymieszaæ sk³adniki marynaty. Kurczaka podzieliæ na pó³, zdj±æ z niego skórkê, umyæ osuszyæ. Miêso g³êboko ponacinaæ. W³o¿yæ do naczynia, zalaæ marynat±, przykryæ, wstawiæ do lodówki na 24 godz. przed umiesczeniem na grilu oczy¶ciæ kurczaka z marynaty i posmarowaæ olejem. U³o¿yæ na kratce grilowej naciêt± stron± do do³u i piec , az siê zrumieni. Przewróciæ na drug± stronê, posmarowaæ marynat± i piec dalej, przewracaj±c od czasu do czasu.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycje Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43577
    Kasia
    Participant

    [b]Donaty[/b]:

    50 dag m±ki.
    5 dag dro¿d¿y.
    3 jajka.
    200 ml mleka.
    10 dag. cukru.
    5 dag. mas³a.
    1 litr oleju.
    lukier.

    Zamieszaæ mleko, dro¿d¿e, ³y¿kê cukru i cztery ³y¿ki m±ki. Gdy rozczyn wyro¶nie, wyrobiæ z jajkami, reszt± m±ki i cukru. Po³±czyæ z p³ynnym, ostudzonym mas³em. Przykryæ odstawæ, by wyros³o. Uformowaæ kulki. W ka¿dej zrobiæ otwór. Odstawiæ w ciep³e miejsce do wyro¶niêcia. Sma¿yæ po 5 min. z obu stron w gor±cym oleju. Wyj±æ i os±czyæ z t³uszczu. Polaæ lukrem.

    Przepis zpsta³ nades³any na druga edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43569
    Kasia
    Participant

    [b]S³one Paluszki[/b]:

    20 dag. bia³ego sera.
    20 dag m±ki pszennej.
    20 dag. mas³a lub margaryny.
    kminek, sól.

    Ser przepuszczamy przez maszynkê, zagniatamy z m±k± i mas³em na miêkkie, elastyczne ciasto,dodajemy sól tak ¿eby by³o s³one. Formujemy z niego paluszki grubo¶ci 1 cm. i posypujemy kminkiem. Pieczemy w gor±cym piecu na rumiano.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43566
    Kasia
    Participant

    [b]Nale¶niki po wêgiersku- palacsinata[/b]:

    ciasto nalesnikowe:

    35 dag. maki.
    1/2litra mleka.
    3 jajka.
    1 ³y¿ka oleju.
    szczypta soli.

    Sk³adniki na ciasto wymieszaæ mikserem. usma¿yæ .

    Nadzienie:

    6 ³y¿ekd¿emu morelowego.
    4 ³y¿ki zmielonych orzechów w³oskich.skórka z cytryny
    1 tabliczka czekolady.
    5 dag. kakao.
    1/2 szkl. s³odkiej smietanki.
    1 ³y¿ka mas³a.
    10 dag. cukru.

    Usma¿one nale¶niki posmarowaæ d¿emem wymieszanym z orzechami w³oskimi i skórk± z cytryny. posk³adaæ wc chusteczkê i trzymaæ w cieple. Na ma³ym p³omieniu w garnku stopiæ czekoladê, dodaæ kakao, ¶mietankê, mas³o i cukier, zagrzaæ, polaæ nale¶niki. Podgrzaæ w garnuszku 2 kieliszki rumu, polaæ nale¶niki, zapaliæ.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43565
    Kasia
    Participant

    [b]Sa³atka z bia³ego miêsa[/b]:

    2 s³oiki selera.
    1 s³oik fasolki szparagowej konserwowej.
    25 dag. piersi z kurczaka.
    2 ogórki konserwowe
    posiekana pietruszk, natka..
    1 ³y¿ka musztardy.
    3 pomidory.
    2 jajka.
    1 szkl. majonezu.
    sok z cytryny.
    sól.

    Pier¶ ugotowaæ, pokroiæ w kostkê oraz pomidory, ogórki, jaja ugotowane na twardo dodaæ seler i resztê sk³adników.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43564
    Kasia
    Participant

    [b]Salatka zakonnika[/b]:

    1 szkl. ry¿u.
    1 puszka kukurydzy.
    1 puszka groszku.
    2 papryki czerwone s³odkie lub konserwowe.
    20 dag szynki lub ugotowanego kurczaka.
    15 dag ¿ó³tego sera.
    majonez.
    1 puszka ananasów.
    ziarna s³onecznika.

    Do ugotowanego ry¿u dodaæ paprykê pokrojon± w paski, miêso i ananasy pokrojone w kostkê, ser starty na grubych oczkach, kukurydzê, groszek,majonez, nasiona ³lonecznika.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycje Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 21 total)