Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KasiaParticipant
[b]Sa³atka Chrzanowa[/b]:
1 puszka ananasa.
2 s³oik selera.
1 s³oiczek chrzanu.
7 jaj ugotowanych na twardo.
1 puszka kukurydzy.
majonez.Jajka pokroiæ na ósemki, dodaæ pokrojone ananasy,seler, kukurydzê,chrzan,i majonez.
Przepis zosta³ nades³any na druga Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.
KasiaParticipant[b]Góralska sa³atka na ostro[/b]:
1/2 kie³basy mortadeli (mo¿e byæ inna kie³basa)
2 cebule.
1 s³oik ogórków kiszonych.
1 s³oik papryki konserwowej.
1 puszka kukurydzy.
20 dag. ¿ó³tego sera.Sk³adniki na sa³atkê pokroiæ w kostkê
Sos:
2 ³y¿ki musztardy.
2 ³y¿ki oleju.
1 ³y¿ka octu.
2 ³y¿eczki cukru.
1 p³aska ³y¿eczka soli.
1 p³aska ³y¿eczka papryki s³odkiej.
ma³y przecier pomidorowy.
ma³y sloik majonezu.Sk³adniki na sos, oprócz majonezu zagotowaæ, wystudziæ, dodaæ majonez i polaæ sa³atkê.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.KasiaParticipantRo¿ki kruchodro¿d¿owe:
1 kg. m±ki.
40 dag. margaryny.
10 dag. dro¿d¿y
8 ³y¿ek kwa¶nej ¶mietany.
4 ³y¿ki cukru.
3 ca³e jajka, 1 ¿ó³tko.
marmolada do ¶rodka.Do przesianej m±ki wlewamy roztopiony ostudzony t³uszcz, dodajemy jajka cukier i dro¿d¿e wymieszane w ¶mietanie. Zagniatamy ciasto gdyby by³o zbyt twarde dodajemy ¶mietany. Rozwa³kowujemy, wykrawamy do¶æ du¿e ko³a , dzielimy na ósemki, smarujemy marmolad± i zawijamy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym bia³kiem i pieczemy 20 min.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.
KasiaParticipantSernik na zimno:
40 dag. bia³ego sera.
2 galaretki cytrynowe.
2 ¶nie¿ki.
1 1/2 szkl. mleka.
1/2 szkl. cukru pudru.
sok z 1/2 cytryny.
2 galaretki wi¶niowe.Do zmielonego sera dodaæ cukier puder i sok z cytryny, zmiksowaæ. Dodaæ tê¿ej±c± galaretkê cytrynow± rozpuszczon± w 1 1/2 szkl. wody a nastêpine ¶nie¿kê ubit± w 1 1/2 szkl. mleka. masê serow± wylaæ na upieczony wcze¶niej biszkopt lub biszkopty. Gdy trochê stê¿eje w lodówce, po³o¿yæ dowolne owoce i zalaæ galaretk± wi¶niow±..
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.
KasiaParticipantCiasto Capuccino:
5 jaj.
1 szkl. cukru.
2 budynie czekoladowe.
2 ³y¿ki kakao.
1 ³¿eczka proszku do pieczenia.Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, pod koniec ubijania dodaæ cukier i ¿ó³tka. Dwa budynie wsypaæ do szklanki i uzupe³niæ do pe³na m±k± pszenn±, dodaæ proszek do pieczenia, wsypaæ do bia³ek. upiec placek, przekroiæ na pó³.
Wierzch kokosowy:
6 bia³ek.
20 dag cukru.
20 dag kokosu.Bia³ka ubiæ na sztywna pianê. Pod koniec dodaæ cukier i na koñcu delikatnie wymieszaæ z kokosem. Upiec na takiej samej blaszce co ciasto.
Masa:
6 ¿ó³tek.
1 szkl. cukru.
1 budyñ ¶mietankowy.
2 ³y¿ki m±ki pszennej, 2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej.
2 szkl. mleka.
1 kostka mas³a.
3 ³y¿ki kawy.Z ¿ó³tek, m±k, mleka, budyniu, cukru, ugotowaæ budyñ. Wystudzony miksowaæ z mas³em dodaj±c po ³y¿eczce. 3 ³y¿ki kawy rozpuszczalnej rozpu¶ciæ w 5 ³y¿kach gor±cej wody. przestudziæ i dodaæ do masy. Przekrojone ciasto prze³o¿yæ po³ow± kremu, drug± po³owê rozsmarowaæ na wierzchu, po³o¿yæ wierzch kokosowy.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinêKasiaParticipantCiasto Pychotka:
40 dag m±ki.
20 dag margaryny.
16 dag cukru pudru.
4 ³y¿ki kwa¶nej ¶mietany.
4 ¿ó³tka.
1/2 ³y¿eczki amoniaku, 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia.
15 dag orzechów ³uskanych.
ma³y s³oiczek powide³.Amoniak i proszek wymieszaæ w ¶mietanie, gdy zacznie rosn±æ wlaæ do posiekanej margaryny z m±k± cukrem i ¿ó³tkami,zagnie¶æ ciasto. Podzieliæ na dwa placki i posmarowaæ powid³em, posypaæ posiekanymi orzechami Ubiæ pianê z 4 bia³ek, utrwaliæ 16 ³y¿eczkami cukru, wylaæ j± na te dwa placki .Upiec na z³oty kolor.
Masa:
1 kostka mas³a.
1/2 litra mleka.
3 ca³e jajka.
1 ³y¿ka m±ki pszennej.
1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej.
1 szkl. cukru.
1 cukier wanilinowy.Mleko zagotowaæ z cukrem, jajka roztrzepaæ z m±kami. Ugotowaæ z tego budyñ. Mas³o utrzeæ z wystudzonym budyniem. Posmarowaæ jeden placek, po³o¿yæ drugi- beza na wierzchu.
Przepis zosta³nades³any na Drug± Edycjê konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê. -
AuthorPosts