Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kasia

Forum Replies Created

Viewing 6 posts - 16 through 21 (of 21 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 9 #43563
    Kasia
    Participant

    [b]Sa³atka Chrzanowa[/b]:

    1 puszka ananasa.
    2 s³oik selera.
    1 s³oiczek chrzanu.
    7 jaj ugotowanych na twardo.
    1 puszka kukurydzy.
    majonez.

    Jajka pokroiæ na ósemki, dodaæ pokrojone ananasy,seler, kukurydzê,chrzan,i majonez.

    Przepis zosta³ nades³any na druga Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43562
    Kasia
    Participant

    [b]Góralska sa³atka na ostro[/b]:

    1/2 kie³basy mortadeli (mo¿e byæ inna kie³basa)
    2 cebule.
    1 s³oik ogórków kiszonych.
    1 s³oik papryki konserwowej.
    1 puszka kukurydzy.
    20 dag. ¿ó³tego sera.

    Sk³adniki na sa³atkê pokroiæ w kostkê

    Sos:

    2 ³y¿ki musztardy.
    2 ³y¿ki oleju.
    1 ³y¿ka octu.
    2 ³y¿eczki cukru.
    1 p³aska ³y¿eczka soli.
    1 p³aska ³y¿eczka papryki s³odkiej.
    ma³y przecier pomidorowy.
    ma³y sloik majonezu.

    Sk³adniki na sos, oprócz majonezu zagotowaæ, wystudziæ, dodaæ majonez i polaæ sa³atkê.
    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43561
    Kasia
    Participant

    Ro¿ki kruchodro¿d¿owe:

    1 kg. m±ki.
    40 dag. margaryny.
    10 dag. dro¿d¿y
    8 ³y¿ek kwa¶nej ¶mietany.
    4 ³y¿ki cukru.
    3 ca³e jajka, 1 ¿ó³tko.
    marmolada do ¶rodka.

    Do przesianej m±ki wlewamy roztopiony ostudzony t³uszcz, dodajemy jajka cukier i dro¿d¿e wymieszane w ¶mietanie. Zagniatamy ciasto gdyby by³o zbyt twarde dodajemy ¶mietany. Rozwa³kowujemy, wykrawamy do¶æ du¿e ko³a , dzielimy na ósemki, smarujemy marmolad± i zawijamy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym bia³kiem i pieczemy 20 min.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43560
    Kasia
    Participant

    Sernik na zimno:

    40 dag. bia³ego sera.
    2 galaretki cytrynowe.
    2 ¶nie¿ki.
    1 1/2 szkl. mleka.
    1/2 szkl. cukru pudru.
    sok z 1/2 cytryny.
    2 galaretki wi¶niowe.

    Do zmielonego sera dodaæ cukier puder i sok z cytryny, zmiksowaæ. Dodaæ tê¿ej±c± galaretkê cytrynow± rozpuszczon± w 1 1/2 szkl. wody a nastêpine ¶nie¿kê ubit± w 1 1/2 szkl. mleka. masê serow± wylaæ na upieczony wcze¶niej biszkopt lub biszkopty. Gdy trochê stê¿eje w lodówce, po³o¿yæ dowolne owoce i zalaæ galaretk± wi¶niow±..

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43559
    Kasia
    Participant

    Ciasto Capuccino:

    5 jaj.
    1 szkl. cukru.
    2 budynie czekoladowe.
    2 ³y¿ki kakao.
    1 ³¿eczka proszku do pieczenia.

    Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, pod koniec ubijania dodaæ cukier i ¿ó³tka. Dwa budynie wsypaæ do szklanki i uzupe³niæ do pe³na m±k± pszenn±, dodaæ proszek do pieczenia, wsypaæ do bia³ek. upiec placek, przekroiæ na pó³.

    Wierzch kokosowy:

    6 bia³ek.
    20 dag cukru.
    20 dag kokosu.

    Bia³ka ubiæ na sztywna pianê. Pod koniec dodaæ cukier i na koñcu delikatnie wymieszaæ z kokosem. Upiec na takiej samej blaszce co ciasto.

    Masa:

    6 ¿ó³tek.
    1 szkl. cukru.
    1 budyñ ¶mietankowy.
    2 ³y¿ki m±ki pszennej, 2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej.
    2 szkl. mleka.
    1 kostka mas³a.
    3 ³y¿ki kawy.

    Z ¿ó³tek, m±k, mleka, budyniu, cukru, ugotowaæ budyñ. Wystudzony miksowaæ z mas³em dodaj±c po ³y¿eczce. 3 ³y¿ki kawy rozpuszczalnej rozpu¶ciæ w 5 ³y¿kach gor±cej wody. przestudziæ i dodaæ do masy. Przekrojone ciasto prze³o¿yæ po³ow± kremu, drug± po³owê rozsmarowaæ na wierzchu, po³o¿yæ wierzch kokosowy.
    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43558
    Kasia
    Participant

    Ciasto Pychotka:

    40 dag m±ki.
    20 dag margaryny.
    16 dag cukru pudru.
    4 ³y¿ki kwa¶nej ¶mietany.
    4 ¿ó³tka.
    1/2 ³y¿eczki amoniaku, 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia.
    15 dag orzechów ³uskanych.
    ma³y s³oiczek powide³.

    Amoniak i proszek wymieszaæ w ¶mietanie, gdy zacznie rosn±æ wlaæ do posiekanej margaryny z m±k± cukrem i ¿ó³tkami,zagnie¶æ ciasto. Podzieliæ na dwa placki i posmarowaæ powid³em, posypaæ posiekanymi orzechami Ubiæ pianê z 4 bia³ek, utrwaliæ 16 ³y¿eczkami cukru, wylaæ j± na te dwa placki .Upiec na z³oty kolor.

    Masa:

    1 kostka mas³a.
    1/2 litra mleka.
    3 ca³e jajka.
    1 ³y¿ka m±ki pszennej.
    1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej.
    1 szkl. cukru.
    1 cukier wanilinowy.

    Mleko zagotowaæ z cukrem, jajka roztrzepaæ z m±kami. Ugotowaæ z tego budyñ. Mas³o utrzeæ z wystudzonym budyniem. Posmarowaæ jeden placek, po³o¿yæ drugi- beza na wierzchu.
    Przepis zosta³nades³any na Drug± Edycjê konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.

Viewing 6 posts - 16 through 21 (of 21 total)