Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KasiaParticipant
Upiek³am Twoje ciasteczka Anerite – s± pyszne w s³onej wersji te¿, mo¿na jeszcze zrobiæ do nich farsz z pieczarek i bêd± ¶wietne paszteciki, ciasto wychodzi bardzo delikatne i szybko sie je robi. Gazdzina.
KasiaParticipantPrzepis na kwa¶nice znajdziesz Ewo w dziale z zupkami, naprawdê ³atwo siê j± gotuje i jeszcze ³atwiej po¿era.Najlepsza jest z kapusty kiszonej w³asnej roboty i wcale nie musisz mieæ ogromniastej beczki. Kiszê kapustê co roku w du¿ej kamionce odziedziczonej po babci potem przek³adam do s³oi i lekko pasteryzuje.Chyba na kazdym targu mo¿na kupiæ juz poszatkowan± kapuchê, s± te¿ gospodarstwa sprzedaj±ce to warzywo i szaatkujace na miejscu, przynajmniej wiesz co jesz i mo¿esz j± zaki¶ic po swojemu.Wasa Gazdzina.
KasiaParticipantDziêki czytam przepis i biorê siê za pieczenie. Gazdzina.
KasiaParticipant[b]Wo³owina po kowbojsku:[/b]
70 dag. wo³owiny bez ko¶ci.
8 ma³ych cebulek.
str±k czerwonej papryki.
marynata:
0,5 szkl. ostrego keczupu.
1/3 szkl. oliwy
3 ³y¿ki magii.
³y¿ka tartego chrzanu.Wszystkie sk³adniki sosu ³±czymy ze sob±. Wo³woinê kroimy na plastry grubo¶ci 1,5 cm, a nastêpnie jak najd³u¿sze s³upki. Paprykê myjemy, kroimy na osiem czêsci. Nadziewamy miêso na szpadki, przebijaj±c kilkakrotnie ka¿dy pasek. Uk³adamy szasz³yki w naczyniu zalewamy marynat±. Po 2 godz. wyjmujemy. Na koñcu ka¿dej szpadki umieszczamy cebulkê lub paprykê.Pieczemy na grillu.
Przepis zosta³ nades³any na Druga Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.
KasiaParticipant[b]Kie³basa z morelami:[/b]
75 dag. kie³basy np: toruñskiej.
glazura:
1 szkl. d¿emu morelowego.
1 ³y¿ka soku z cytryny.D¿em w³o¿yæ do ma³ego rondelka podgrzaæ, przetrzeæ przez sito, po³±czyæ z sokiem z cytryny. Kie³basê podzieliæ na porcje ponacinaæ.. Piec na grilllu, w po³owie pieczenia posmarowacæglazur±. Mo¿na podawaæ z morelami z puszki.
Przepis zosta³ na des³any na Drug± Edycje Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.
KasiaParticipant[b]Yakitori:[/b]
0,5 kg. piersi kurczaka.
2 pêczki dymki.
glazura:
po æwieræ szkl. sake lub bia³ego wina i sosu sojowego.
1 ³y¿ka cukru.
³y¿eczka sproszkowanego imbiru.Piersi kurczaka pokroiæ w kostkê o boku ok 3 cm.Na szpadki nadziewaæ na przemian kurczaka i dymkê pokrojon±. W miseczce wymieszaæ sk³adnki glazury. Szasz³yki piec na grillu, przewracaj±c i co pewien czas smaruj±c glazur±.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzine.
KasiaParticipant[b]Udka po hawajsku:[/b]
6 udek.
marynata:
1/3 szkl. oleju.
0,5 szkl. soku ananasowego.
sól.
glazura:
po 0,5 szkl. d¿emu ananasowego i sosu sojowego.
æwieræ szkl. soku ananasowego. ³y¿eczka ostrej musztardy.W misce mieszamy olej z sokiem ananasowym i sol±. Umyte udka wk³adamy do marynaty i odstawiamy. Przygotowujemy glazurê: ³±czymy d¿em ananasowy, sos sojowy, musztardê i sok ananasowy. Po 3 godz. wyjmujemy miêsoi pieczemy na grilu , smaruj±c glazur±.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.
KasiaParticipant[b]Szasz³yki z kurczaka i brzoskwiñ:[/b]
75 dag. piersi kurczaka.
puszka brzoskwiñ
sól.
marynata:
æwieræ szkl. oleju.
zalewa z brzoskwiñ.
³y¿ka przyprawy do piernika.
3 ³y¿ki sosu sojowego.Miêso myjemy, suszymy, kroimy na kwadraty, oprószamy sol±. W miseczce mieszamy sk³adniki marynaty. solimy do smaku. Do marynaty wk³adamy kawa³ki kurczaka, wstawiamy do lodówki na 3 godz. Brzoskwinie dzielimy na cz±stki. Nabijamy na szpadki na przemian brzoskwinie i piersi wyjête z marynaty. Pieczemy na grilllu obracaj±c.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê
KasiaParticipant[b]Skrzyde³ka po szatañsku[/b]:
1 kg. skrzyde³ek kurzych.
marynata:
0,5 szkl. oliwy
0,5 szkl. soku z cytryny.
2 du¿e z±bki czosnku.
po 2 ³y¿eczki sproszkowanej ostrej papryki, ¶wie¿o zmielonego pieprzu i soli.Skrzyde³ka umyæ osuszyæ i u³o¿yæ w p³askim naczyniu. Czosnek obraæ rozetrzeæ z sol± i wymieszaæ z pozosta³ymi sk³adnikami marynaty. Zalaæ ni± skrzyde³ka, przykryæ wstawiæ do lodówki na 24 godz. po wyjêciu z marynaty skrzyde³ka piec na grilllu, przewracaj±c od czasu do czasu i smaruj±c marynat±.
Przepis zosta³ nades³any na Druga Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.
KasiaParticipant[b]Kurczak tandoori:[/b]
kurczak ok. 1,5 kg.
2 ³y¿ki oleju.
marynata:
1 szkl. gêstego jogurtu naturalnego.
0,5 szkl. soku z cytryny.
1 ³y¿ka mielonej papryki.
1 ³y¿ka przeci¶niêtego przez praskê czosnku.
1 ³y¿ka sproszkowanego imbiru.
1,5 ³y¿eczki zmielonego kminku.
³y¿eczka kurkumy.
po pó³ ³y¿eczki zmielonego kardamonu i pieprzu.
sól.W miseczce dok³adnie wymieszaæ sk³adniki marynaty. Kurczaka podzieliæ na pó³, zdj±æ z niego skórkê, umyæ osuszyæ. Miêso g³êboko ponacinaæ. W³o¿yæ do naczynia, zalaæ marynat±, przykryæ, wstawiæ do lodówki na 24 godz. przed umiesczeniem na grilu oczy¶ciæ kurczaka z marynaty i posmarowaæ olejem. U³o¿yæ na kratce grilowej naciêt± stron± do do³u i piec , az siê zrumieni. Przewróciæ na drug± stronê, posmarowaæ marynat± i piec dalej, przewracaj±c od czasu do czasu.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycje Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.
KasiaParticipant[b]Donaty[/b]:
50 dag m±ki.
5 dag dro¿d¿y.
3 jajka.
200 ml mleka.
10 dag. cukru.
5 dag. mas³a.
1 litr oleju.
lukier.Zamieszaæ mleko, dro¿d¿e, ³y¿kê cukru i cztery ³y¿ki m±ki. Gdy rozczyn wyro¶nie, wyrobiæ z jajkami, reszt± m±ki i cukru. Po³±czyæ z p³ynnym, ostudzonym mas³em. Przykryæ odstawæ, by wyros³o. Uformowaæ kulki. W ka¿dej zrobiæ otwór. Odstawiæ w ciep³e miejsce do wyro¶niêcia. Sma¿yæ po 5 min. z obu stron w gor±cym oleju. Wyj±æ i os±czyæ z t³uszczu. Polaæ lukrem.
Przepis zpsta³ nades³any na druga edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.
KasiaParticipant[b]S³one Paluszki[/b]:
20 dag. bia³ego sera.
20 dag m±ki pszennej.
20 dag. mas³a lub margaryny.
kminek, sól.Ser przepuszczamy przez maszynkê, zagniatamy z m±k± i mas³em na miêkkie, elastyczne ciasto,dodajemy sól tak ¿eby by³o s³one. Formujemy z niego paluszki grubo¶ci 1 cm. i posypujemy kminkiem. Pieczemy w gor±cym piecu na rumiano.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.
KasiaParticipant[b]Nale¶niki po wêgiersku- palacsinata[/b]:
ciasto nalesnikowe:
35 dag. maki.
1/2litra mleka.
3 jajka.
1 ³y¿ka oleju.
szczypta soli.Sk³adniki na ciasto wymieszaæ mikserem. usma¿yæ .
Nadzienie:
6 ³y¿ekd¿emu morelowego.
4 ³y¿ki zmielonych orzechów w³oskich.skórka z cytryny
1 tabliczka czekolady.
5 dag. kakao.
1/2 szkl. s³odkiej smietanki.
1 ³y¿ka mas³a.
10 dag. cukru.Usma¿one nale¶niki posmarowaæ d¿emem wymieszanym z orzechami w³oskimi i skórk± z cytryny. posk³adaæ wc chusteczkê i trzymaæ w cieple. Na ma³ym p³omieniu w garnku stopiæ czekoladê, dodaæ kakao, ¶mietankê, mas³o i cukier, zagrzaæ, polaæ nale¶niki. Podgrzaæ w garnuszku 2 kieliszki rumu, polaæ nale¶niki, zapaliæ.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê
KasiaParticipant[b]Sa³atka z bia³ego miêsa[/b]:
2 s³oiki selera.
1 s³oik fasolki szparagowej konserwowej.
25 dag. piersi z kurczaka.
2 ogórki konserwowe
posiekana pietruszk, natka..
1 ³y¿ka musztardy.
3 pomidory.
2 jajka.
1 szkl. majonezu.
sok z cytryny.
sól.Pier¶ ugotowaæ, pokroiæ w kostkê oraz pomidory, ogórki, jaja ugotowane na twardo dodaæ seler i resztê sk³adników.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.
KasiaParticipant[b]Salatka zakonnika[/b]:
1 szkl. ry¿u.
1 puszka kukurydzy.
1 puszka groszku.
2 papryki czerwone s³odkie lub konserwowe.
20 dag szynki lub ugotowanego kurczaka.
15 dag ¿ó³tego sera.
majonez.
1 puszka ananasów.
ziarna s³onecznika.Do ugotowanego ry¿u dodaæ paprykê pokrojon± w paski, miêso i ananasy pokrojone w kostkê, ser starty na grubych oczkach, kukurydzê, groszek,majonez, nasiona ³lonecznika.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycje Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.
-
AuthorPosts