28 marca 2005 at 21:48
#43566
Kasia
Participant
[b]Nale¶niki po wêgiersku- palacsinata[/b]:
ciasto nalesnikowe:
35 dag. maki.
1/2litra mleka.
3 jajka.
1 ³y¿ka oleju.
szczypta soli.
Sk³adniki na ciasto wymieszaæ mikserem. usma¿yæ .
Nadzienie:
6 ³y¿ekd¿emu morelowego.
4 ³y¿ki zmielonych orzechów w³oskich.skórka z cytryny
1 tabliczka czekolady.
5 dag. kakao.
1/2 szkl. s³odkiej smietanki.
1 ³y¿ka mas³a.
10 dag. cukru.
Usma¿one nale¶niki posmarowaæ d¿emem wymieszanym z orzechami w³oskimi i skórk± z cytryny. posk³adaæ wc chusteczkê i trzymaæ w cieple. Na ma³ym p³omieniu w garnku stopiæ czekoladê, dodaæ kakao, ¶mietankê, mas³o i cukier, zagrzaæ, polaæ nale¶niki. Podgrzaæ w garnuszku 2 kieliszki rumu, polaæ nale¶niki, zapaliæ.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê