Składniki:
- 60 dkg filetów z pangi
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- 3 cebule
- ½ kg pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki masła
- szklanka śmietany
- 3 łyżki mąki
- ½ szklanki tartego ostrego żółtego sera
- olej
Sposób przyrządzenia:
Filety opłukać, osuszyć, podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać pokroić w talarki i obłożyć nimi porcje ryby. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Pieczarki oczyścić, poszatkować i poddusić na oleju, dodać masło i śmietanę, poddusić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje ryby oprószyć mąką, obrumienić z obu stron na złocisty kolor, posolić i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, pokryć pieczarkami, posypać startym żółtym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec około 20 minut.