Składniki:
- 50 dkg filetów z pangi, tilapii lub dorsza
- 1 opakowanie pomidorów bez skóry lub obranych ze skóry pomidorów koktajlowych
- 5 obranych, drobno posiekanych ząbków czosnku
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżki pasty Pesto
- 1 cytryna
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i pomidorki, powoli, w niskiej temperaturze dusić 10 minut ostrożnie mieszając. Sok wyciśnięty z cytryny wymieszać z pastą Pesto. Umyte i osuszone ryby przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na blasze do pieczenia obłożyć pastą Pesto i pomidorkami, polać pozostałą z duszenia oliwą. Tak przygotowane filety piec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury180 stopni c. Podawać z ulubionymi dodatkami. Polecam kuskus i szparagi z wody.