Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z pangi lub tilapii z pesto i pomidorami

Składniki:

  • 50 dkg filetów z pangi, tilapii lub dorsza
  • 1 opakowanie pomidorów bez skóry lub obranych ze skóry pomidorów koktajlowych
  • 5 obranych, drobno posiekanych ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżki pasty Pesto
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i pomidorki, powoli, w niskiej temperaturze dusić 10 minut ostrożnie mieszając. Sok wyciśnięty z cytryny wymieszać z pastą Pesto. Umyte i osuszone ryby przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na blasze do pieczenia obłożyć pastą Pesto i pomidorkami, polać pozostałą z duszenia oliwą. Tak przygotowane filety piec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury180 stopni c. Podawać z ulubionymi dodatkami. Polecam kuskus i szparagi z wody.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *