Składniki:
- 1 kg filetów z łososia
- 3 łyżki oliwy
- 30 dkg kapeluszy grzybów leśnych lub pieczarek
- 1 cebula
- 30 dkg tartego żółtego sera
- sok z połowy cytryny
- posiekany koperek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
filety umyć, dokładnie osuszyć, podzielić na porcje i przyprawić. Tak przygotowane porcje ryby obrumienić na oliwie, przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić sokiem z cytryny. Na pozostałej oliwie podsmażyć pokrojoną w plastry cebulę i oczyszczone, pokrojone grzyby. Smażyć mieszając do momentu aż odparuje wytwarzający się sos, przyprawić. Na obsmażonych porcjach łososia rozłożyć grzyby z cebulką, posypać koperkiem i serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż ser zacznie się rumienić.