Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z łososia zapiekany z grzybami

Składniki:

  • 1 kg filetów z łososia
  • 3 łyżki oliwy
  • 30 dkg kapeluszy grzybów leśnych lub pieczarek
  • 1 cebula
  • 30 dkg tartego żółtego sera
  • sok z połowy cytryny
  • posiekany koperek
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    filety umyć, dokładnie osuszyć, podzielić na porcje i przyprawić.  Tak przygotowane porcje ryby obrumienić na oliwie, przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić sokiem z cytryny.  Na pozostałej oliwie podsmażyć pokrojoną w plastry cebulę i oczyszczone, pokrojone grzyby. Smażyć mieszając do momentu aż odparuje wytwarzający się sos, przyprawić.  Na obsmażonych porcjach łososia rozłożyć grzyby z cebulką, posypać koperkiem i serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż ser zacznie się rumienić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *