Składniki:
- 1 kg filetów z łososia
- 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- garść pokrojonych zielonych oliwek
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- koperek, bazylia
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Podobnie postąpić z cebulą. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć kilka minut mieszając, nie rumienić. Dodać ziemniaki, oliwki, zieleninę, sól i pieprz. Smażyć razem 5 minut delikatnie mieszając. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć obsmażone ziemniaki z dodatkami, na nich rozłożyć przyprawione porcje ryby, zrosić oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut.