Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z kurczaka w aromatycznym sosie

Składniki:

  • 1,5 kg filetów z kurczaka

    Marynata:

  • 2/3 szklanki białego wina
  • 1 szklanka sosu sojowego
  • 4 łyżeczki soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki cukru
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • szczypta mielonego chili
  • pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    W rondlu na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia wymieszane składniki marynaty gotować około 10 minut, schłodzić.  W grubej nylonowej torbie umieścić udka, dodać marynatę. Torbę zamknąć lub zawiązać. Odłożyć do lodówki na minimum 8 godzin. W tym czasie torbę kilkakrotnie odwracać. Po tym czasie porcje mięsa obsączyć z marynaty. Mięso piec na grillu lub w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C do momentu aż będą odpowiednio wypieczone. Pozostałą marynatę przelać do rondla i gotować powoli przez 10 minut. Na półmisku rozłożyć porcje mięsa, polać sosem, obłożyć ryżem gotowanym na sypko, frytkami, ziemniakami lub tp. Przed podaniem mięso posypać prażonym sezamem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *