Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z kurczaka imbirem pachnący

Składniki:

  • 40 dkg filetów z kurczaka
  • 1 utarta cebula

 

Marynata:

  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki przyprawy mirin
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego ze świeżo utartego imbiru

Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone filety podzielić na mniejsze porcje. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią mięso, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, smażyć na niej cebulę przez 2 minuty mieszając, odłożyć. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, obrumienić na nim porcje mięsa. Pozostałą marynatę doprowadzić do wrzenia w małym rondlu, powoli gotować aż zgęstnieje, dodać cebulę, wymieszać. Usmażone porcje kurczaka wyłożyć na talerze, polać przygotowanym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *