Składniki:
- 40 dkg filetów z kurczaka
- 1 utarta cebula
Marynata:
- 2 łyżki wina ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki przyprawy mirin
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku wyciśniętego ze świeżo utartego imbiru
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone filety podzielić na mniejsze porcje. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią mięso, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, smażyć na niej cebulę przez 2 minuty mieszając, odłożyć. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, obrumienić na nim porcje mięsa. Pozostałą marynatę doprowadzić do wrzenia w małym rondlu, powoli gotować aż zgęstnieje, dodać cebulę, wymieszać. Usmażone porcje kurczaka wyłożyć na talerze, polać przygotowanym sosem.