Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z karpia z grilla w sosie maślano cytrynowym

 

Składniki:

  • 1 kg filetów z karpia

     

    Marynata

  • 6 łyżeczek pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • sól, pieprz

     

    Sos:

  • ½ szklanki śmietany kremowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 cebula
  • sól, biały pieprz

 

 

 

Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią porcje ryby, odstawić na kilka godzin. Cebulę obrać, drobno pokroić. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć mieszając aż stanie się szklista. Dodać pozostałe składniki, pozostawić na boku grilla, aby powoli się sos podgrzewał. Porcje ryby obsączyć z nadmiaru marynaty, piec z obydwu stron. Podawać z sosem, surówkami i białym pieczywem opieczonym na grillu, natartym czosnkiem.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *