Składniki:
- 1 kg filetów z karpia
Marynata
- 6 łyżeczek pieprzu cytrynowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki soku cytrynowego
- sól, pieprz
Sos:
- ½ szklanki śmietany kremowej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 cebula
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią porcje ryby, odstawić na kilka godzin. Cebulę obrać, drobno pokroić. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć mieszając aż stanie się szklista. Dodać pozostałe składniki, pozostawić na boku grilla, aby powoli się sos podgrzewał. Porcje ryby obsączyć z nadmiaru marynaty, piec z obydwu stron. Podawać z sosem, surówkami i białym pieczywem opieczonym na grillu, natartym czosnkiem.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna