Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faworki Ewelosy

Składniki:

 

  • mąka pszenna ½ kg
  • żółtka 10 szt
  • zapach
  • szczypta soli
  • śmietana  – zależnie od konsystencji ciasta
  • cukier puder – do posypania
     

Sposób wykonania:
Zarabiamy ciasto z mąki, soli, jajek. W zależności od konsystencji ciasta dodajemy śmietanę. Ciasto ma być zwarte ale trochę miękkie. Aby było dużo bąbelków w chruście musicie uderzać w nie wałkiem. Gdy ciasto wraca to przykryjcie je na 15 minut ciepłą miską. Po tym wałkujemy i wycinamy nożem lub radełkiem długie romby – długość 5-6 cm i szerokości 2-3 cm. Teraz na środku wzdłuż nacinamy chrust – 3 cm – i przekładamy przez środek jeden z końców. 
Smażymy w oleju na złoty kolor obracając. Gdy lekko przestygną to posypujemy je obficie cukrem pudrem.

 

Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Ewelosa
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *