Pięknie wyglądające faszerowane papryki z mięsem mielonym. Do ich wykonania będziesz potrzebować: czerwonej papryki, ryżu, mięso mielonego, cebuli i czosnku.
Składniki:
- 4 papryki czerwone
- 1 woreczek ryż naturalny
- 500 g mięsa mielonego
- kawałek parmezanu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- listki bazylii do dekoracji
Sposób wykonania:
-
Z papryk odciąć tzw. „czubki” delikatnie wydrążyć gniazda nasienne.Następnie obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.Wrzucić na patelnie z rozgrzana oliwa.Gdy lekko się przesmażą dodać mięso mielone.Trzymać na ogniu, aż ładnie się zarumieni.W między czasie ugotować ryż według opisu na opakowaniu.Miękki odcedzić i przełożyć do mięsa.Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałym farszem napełnić papryki.Ułożyć je na blasze do pieczenia.Posypać startym parmezanem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 15 minut.Udekorować listkami bazylii.
Liczba porcji: 4