Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane bakłażany Danuty

Chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół? Przygotuj im pyszne faszerowane bakłażany. Do wykonania tego przepisu oprócz bakłażanów potrzebujesz: ryżu, mięsa mielonego, cebuli i pomidorów.   
 

Składniki:

  • 5 bakłażanów
  • 2 szkl gotowanego ryżu
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula 
  • 1 puszka pomidorów 
  • 5 łyżek oleju
  • 10 łyżek śmietany 32%
  • 20 dag startego sera parmezan
  • natka pietruszki 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Bakłażany dokładnie oczyścić.
    Przekroić je wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć z nich miąższ. 
    Następnie obraną cebulę drobno posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym olejem.
    Lekko ją przesmażyć po czym dodać mięso mielone.
    Trzymać na ogniu, aż mięso ładnie zbrązowieje.
    Wówczas dodać pomidory z puszki i razem trzymać jeszcze chwile na ogniu.
    Następnie zdjąć patelnie z ognia i dodać do niej miąższ z bakłażanów.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałym farszem wypełnić bakłażany.
    Następnie śmietanę wymieszać razem z startym serem.
    Polać bakłażany i posypać jeszcze natką pietruszki.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 45 minut. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *