Składniki:
- 5 bakłażanów
- 2 szkl gotowanego ryżu
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 5 łyżek oleju
- 10 łyżek śmietany 32%
- 20 dag startego sera parmezan
- natka pietruszki
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Bakłażany dokładnie oczyścić.Przekroić je wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć z nich miąższ.Następnie obraną cebulę drobno posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym olejem.Lekko ją przesmażyć po czym dodać mięso mielone.Trzymać na ogniu, aż mięso ładnie zbrązowieje.Wówczas dodać pomidory z puszki i razem trzymać jeszcze chwile na ogniu.Następnie zdjąć patelnie z ognia i dodać do niej miąższ z bakłażanów.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałym farszem wypełnić bakłażany.Następnie śmietanę wymieszać razem z startym serem.Polać bakłażany i posypać jeszcze natką pietruszki.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 45 minut.
Liczba porcji: 4