Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasolka po Bretońsku*

Składniki:

  • 1/2 kg fasoli(jaś)
  • kawałek czegoś wędzonego(skórka od wędzonego boczku,kości od wędzonego schabu)
  • 25 dag cienkiej kiełbasy
  • 20 dag boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • sól,pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Fasolę umyć,namoczyć na noc,gotować( w tej samej wodzie co się moczyła) do miękkości razem ze skórką lub kostką.Pokrojoną cebulkę zeszklić na maśle,kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i i obrumienić na tłuszczu.Razem z cebulą dodać do fasoli,włożyć koncentrat pomidorowy,przyprawić do smaku.Zagotować i odstawić.Jeśli jest za rzadka można zrobić zasmażkę.

Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *