Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fajitas

Składniki:


• 500g wołowiny lub filetów z kurczaka
• 1 czerwona i 1 zielona papryka, pokrojone w paseczki
• 1 cebula pokrojona w plasterki
• cieple tortille

Marynata:
• 1/2 szklanki soku pomarańczowego
• 1/4 szklanki oliwki
• 2 łyżki octu z czerwonego wina (ja używam balsamicznego)
• 2 łyżki soku z limonki, świeżego
• 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
• 2 łyżeczki suchej mieszanki do fajitas (przepis poniżej)

Sucha mieszanka do fajitas:
• 4 łyżki soli
• 1 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
• 1 1/3 łyżeczki przyprawy chili
• 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
• 3/4 łyżeczki cuminu

Sposób przyrządzenia:
Składniki suchej mieszanki wymieszać, przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Składniki marynaty wymieszać, włożyć do niej pokrojone w małe kawałki mięso i marynować przez noc (kurczaka wystarczy marynować do 2 godzin). Wyjąć z marynaty i szybko przyrumienić na patelni albo na grillu. Na osobnej patelni mocno zrumienić paprykę i cebule.
Podawać z ciepłymi tortillami, startym żółtym serem, posiekanymi pomidorami, salsą.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *