Składniki:
- 1 ½ kg polędwicy wołowej
- 10 dag wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- 1 szkl octu winnego
- cebula
- ziele angielskie
- pieprz
- liść laurowy
- goździki
- cukier
- sól
Sposób wykonania:
- Do rondelka wlać 2 szkl wody oraz ocet winny.
Dodać cebulę pokrojoną w krążki, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, goździki, cukier oraz sól.
Całość doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia do ostygnięcia.
Wówczas marynatą zalać mięso i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia odsączyć mięso z marynaty i ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem.
Obłożyć go plasterkami boczku.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.
Liczba porcji: 6