Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dzika polędwica z boczkiem

 

Składniki:

  • 1 ½ kg polędwicy wołowej
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl octu winnego
  • cebula
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • liść laurowy
  • goździki
  • cukier
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać 2 szkl wody oraz ocet winny.
    Dodać cebulę pokrojoną w krążki, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, goździki, cukier oraz sól.
    Całość doprowadzić do wrzenia po czym zestawić  z ognia do ostygnięcia.
    Wówczas marynatą zalać mięso i wstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia odsączyć mięso z marynaty i ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem.
    Obłożyć go plasterkami boczku.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *