Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica z pieczarkami i śliwkami

 

Składniki:

  • ½ kg polędwicy wołowej
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 8 pieczarek
  • 5 śliwek suszonych
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Śliwki zalać wodą i odstawić na bok.
    Gdy namokną ugotować po czym przetrzeć przez sito.
    Następnie polędwicę pokroić w poprzek włókien na kotlety, które lekko rozbić tłuczkiem.
    Wówczas obsmażyć je na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
    Polędwica w środku powinna pozostać lekko różowa.
    W między czasie pieczarki pokrojone  plasterki usmażyć i przełożyć do polędwicy razem ze śliwkami.
    pozostawić na ogniu ostanie kilka minut.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *